Следващите няколко дни са критични за Гърция, но нациите сега осъзнават, че проблемът касае не само страната ни, но и бъдещето на Европа, каза гръцкият премиер Георгиос Папандреу, цитиран от „Ройтерс".

„Положителното е, че през последните дни нашите европейски партньори обсъждат задълбочено и се стремят да вземат комплексно решение", каза Папандреу, добавяйки, че проблемът не е само гръцки или на държавите по периферията, а сериозен проблем за бъдещето на европейските страни.

Разтревожени от влошаване на дълга на еврозоната, политиците разглеждат радикални мерки за спасяване на Гърция като: рязко намаляване на тежестта на дълга, начини за подпомагане на банките и нов акцент върху повишаване на гръцкия растеж.

Промяната на подхода на европейските страни, за радикално решаване на проблема в Гърция, бе предизвикан от допълнително понижените кредитни рейтинги на Португалия и Ирландия, както и финансовите проблеми в Италия. Всичко това накара европейските държави да търсят цялостно решение, поради опасност от навлизане и в големите икономики на континента.

От своя страна, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия иска да се вземе бързо решение по кризата в Гърция, но то трябва да бъде приложимо.