Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че има няколко кандидатури за зам.-министър на образованието на мястото на Милка Коджабашиева, информира БНР.

Припомняме, Коджабашиева подаде оставка заради писмо до регионалните инспекторати, с което се искаше учителите да определят етническата принадлежност на учениците.

Министър Игнатов обаче отказа да конкретизира имена и заяви, че днес ще има Изпълнителна комисия на ГЕРБ, след която вероятно ще бъде определен и неговият заместник.

Игнатов обясни, че търси човек, който да влезе с „летящ старт в системата, да не се оглежда, да не се ослушва да не губи време - 5-6 месеца за адаптация".

Той каза, че мечтае да намери човек като „сър Кен Робинсън, който промени британското образование".

Стана ясно, че се обсъждат, по думите на Игнатов, добри кандидатури. И това е проблемът, когато имаш една е лесно, но когато имаш няколко добри, трябва да се вземе наистина много мъдро решение, коментира още просветният министър.

По думите му - Милка Коджабашиева е много добър експерт и ще остане в системата на образованието.

От 2000 година се събират данни за етническата принадлежност на децата. Тази година проблемът според министъра е възникнал, тъй като писмото, подготвено от Кождабашиева е написано "тежко и политически некоректно".

Той бе категоричен, че няма напрежение, породено от случая.
Игнатов допълни, че над 50 000 са първокласниците тази година и всички училища ще започнат навреме учебната година.