Пациентски и ресорни организации се опасяват, че държавата няма да поеме отговорната си роля след спирането на финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, припомни, че ХИВ далеч не е проблем, който е забравен или който трябва да забравяме. Фондът приключва своите договори с България съвсем скоро и оттук нататък остават въпросите какво правим и докъде ще стигнем, очерта проблемната ситуация медикът.

Към момента нямаме никаква яснота какво ще се случи след прекратяване на финансирането. Неофициално има информация, че финансиране ще продължи да има извънредно и през 2015 г., тоест „смъртта се удължава с една година", разясни пък заместникът на Националната пациентска организация д-р Милен Чавров. Според него няма никакви индикации обаче, че след това от 2016 г. държавата ще поеме тези средства.

Ако до средата на 2015 г. не е свършено нищо, няма да се намерят механизми за финансиране. Имаме директните опасения, че ще бъдем поставени в ситуация да прекратяваме извънредно дейности и ангажименти, защото зависим от политическите промени. Или ще видим някаква политическа воля, или ще мислим за емиграция - просто нямаме друг вариант, ако не се започне нещо през 2015 г. по цялостните действия за превенция, категоричен бе Чавров.

Медиците дадоха пример със съседката ни Румъния, в която Фондът приключил срока си преди три години и след това държавата не се е ангажирала да финансира достатъчно същите дейности. Негативният резултат вследствие на това вече е налице - броят на новите ХИВ случаи на година е нараснал двукратно - преди са били средно 220 годишно, а сега, три години след спирането на Фонда, са 530. Особено драстично броят е скочил при рисковата група на потребяващите наркотици инжекционно. При нас именно в тази група има спад - за тази година едва 10% от българите с ХИВ са от този сектор.

За момента ние все още сме страна с ниско разпространение на ХИВ, но се наблюдава ръст при групата на хомосексуалистите, обобщават секторните организации. Проституиращи лица, вече ХИВ-позитивни, наркомани, млади хора с рисково поведение - те няма да имат възможност за ранна диагностика и лечение, ако след приключването на договора с Фонда държавата не почне да отпуска финанси за профилактика. Ще се повиши и разпространението на ХИВ чрез сексуални контакти, опасяват се медиците. За тях най-засегнати ще са младите между 18 и 35 години.

Лечението на един ХИВ-позитивен у нас годишно струва около 8 хиляди евро. По последни данни от юли месец тази година у нас има 1943 регистрирани такива граждани.

70 % от анкетираните ученици от 14 до 18 г. никога не са се изследвали за преносими по полов път болести. Нито един от запитаните не е знаел всички начини, по които може да се зарази с ХИВ. Именно заради това неправителствените организации почват информационна кампания с лекции в София и страната още от януари догодина.

Организациите са изготвили и манифест - призив към българските политици, като планират да го изпратят до всеки един депутат в пощенските им кутии в парламента, както и в тази на премиера Бойко Борисов. В документа над 20 организации са се разписали под исканията държавата да се ангажира с превенцията на ХИВ/СПИН като основен приоритет.