Наградата Entrepregirl, която основах, е доказателство за моето убеждение, че повече момичета и жени в технологиите и предприемачеството е шансът на България за стабилна и силна икономика. Това мнение изрази председателят на Българския център на жените в технологиите Саша Безуханова по време на отбелязване на Международния ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии.

Български център на жените в технологиите отбелязва Международния ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии (ИКТ) с „Предприемачески Speed Dating", организиран  в партньорство с инвестиционния фонд за стартиращи бизнеси Eleven. Събитието се отбелязва за втора година от организацията. То е продължение е на конкурса за награда Entrepregirl за момичета с интерес към технологиите, иновациите и предприемачеството и е част от инициативите на Центъра за привличане на повече момичета и жени в технологичния сектор. 50-те участнички в Entrepregirl и осемте нови start up отбори на Eleven ще обменят бизнес идеите си по време на speed dating-a.

Жените, които се развиват професионално в дигиталния сектор, печелят около 9% повече от жените, заети в други сектори. Но от 1000 момичета в Европа, които завършват бакалавърска степен, само 29 имат диплома, свързана с ИКТ специалност и едва 4 ще работят в сферата на технологиите, сочи статистиката на Европейската комисия. Нивото на женското ИКТ предприемачество е средно 19% в Европа, а в Eleven, момичетата, които искат да стартират бизнес, са само 12%. Ако тенденциите се променят и се постигне равнопоставеност на половете в технологичната сфера, БВП на Европа може да нарасне с около 9 милиарда евро годишно, посочва още изследването на ЕК.

Вярвам, че с работата на Центъра и с инициативи като днешната можем да постигнем положителна промяна и страната ни да върви към просперитет. Всички вие, които участвахте в конкурса, вече сте победителки. Вие направихте първата крачка към успеха. Вашата първа крачка е нашият стимул да продължаваме да работим за каузата", каза още Безуханова.