„Днес загубиха всички български граждани от първия демократичен референдум, защото бяха похарчени 20 милиона лева за него, а всички знаехме, че обществената нагласа е едно голямо „не". Тази равносметка направи вицепремиерът Цветан Цветанов по време на близо едночасова пресконференция в централата на ГЕРБ.

Зачеркнахме "Белене", обяви Борисов
Още...

По думите му, най-важното е, че над 79% от българите не са отишли да гласуват. „Тези близо 80 процента казаха „не" и не станаха част от този политически спектакъл, който разигра БСП", коментира още Цветанов и подчерта, че хората на Станишев заедно със съратниците си от Атака и ВМРО са спечелили едва 12% от имащите право на глас българи.

„БСП искаше да направи най-скъпата партийна социология и това си пролича още повече, след като си преписаха една огромна политическа победа", възмути се вътрешният министър.
Той не се съгласи с казаното от социалистите, че ГЕРБ и Бойко Борисов са възпрепятствали референдума. „Референдумът не беше референдум „за" или „против" Бойко Борисов и не знам защо най-споменавано днес беше името на лидера на ГЕРБ", учуди се още Цветанов.

Той не пропусна да атакува червените за започнати по тяхно време проекти, един от които е Водното огледало в Кърджали. Вицепремиерът припомни, че проектът е стартирал на 8 милиона лева, а е завършил 10 пъти по-скъпо.
Следващият провал на Тройната коалиция, който той припомни, беше Цанков камък, чиято цена от първоначалните 430 милиона лева е набъбнала на над един милиард лева.
С днешния референдум според ГЕРБ БСП ще могат да си дадат сметка за последния захванат от тях проект, а именно - АЕЦ „Белене", чиято цена започна от 4 милиарда евро, за да стигне до над 10 милиарда евро.

„Това е философията на харчене на парите на българите, прикрита зад заинтересоваността на БСП да се развиват регионите", подчерта Цветанов. Той благодари на всички, които са гласували днес, но много повече благодари на тези, които не са отишли на урните.

МВР шефът на няколко пъти изтъкна, че днешният референдум не е бил за управлението на ГЕРБ и посочи, че БСП много скоро ще получат търсените от тях отговори. По думите му това ще стане на следващия „мач" през юли месец, когато хората ще могат да решат дали ГЕРБ самостоятелно ще управляват България или БСП съвместно с огромната си редица от коалиционни партньори.

„Хората ще могат да направят избора между БСП, които фалираха банковия сектор, вкараха ни в ЕС с огромни проблеми в съдебната система, контрабандата и организираната престъпност, и ГЕРБ с реализираната от тях инфраструктурна политика в условията на тежка финансова криза
", каза министър Цветанов, докато обясняваше, че не иска да обвързва референдума с предстоящите парламентарни избори.

По думите му след националното допитване България е приключила с една лъжа на БСП за осигуряване на работни места за развитието на Северозападна България. „Това става с инфраструктурни проекти и инвестиции", разясни на колегите от БСП вицепремиерът и даде за пример направеното от ГЕРБ във видинския регион и по-конкретно моста Видин-Калафат.

Докато Цветанов на няколко пъти изтъкна, че днешният вот не трябва да се обвързва с този през лятото, той посочи, че ГЕРБ ще се явят самостоятелно на изборите и ще се стремят към пълно мнозинство в следващия парламент.

От партията на Борисов обещаха, че ще действат максимално бързо, след като станат ясни официалните резултати на ЦИК и ще внесат въпроса в парламента, за да се приключи веднъж завинаги с него.
Припомняме, по силата на закона, ако гласувалите на референдума са над 20 процента и под необходимите за неговата валидност, въпросът от допитването до народа отива за решаване в парламента.