Международни журналисти, които следят движението на руския хуманитарен конвой, са съобщили, че руска военна техника е пресякла украинската граница, предаде УНН.

Според журналист на "Гардиън", ясно се виждат руски военни номера на БТР-ите. Става въпрос за най-малко 20 БТР-а, по думите му. Той е убеден, че това не може да има връзка с превозването на хуманитарната помощ. Това е споделил той в профила си в "Туитър".

Колоната се е отделила от конвоя и е пресякла границата късно в четвъртък, твърди още кореспондентът. Тя се е отправила към Донецк, където продължават ожесточените боеве между Киев и проруските сепаратисти.

Според "Гардиън" военната колона изчакала падането на нощта, след което използвали черен път, за да минат през пролука в оградата от бодлива тел, бележеща границата и да навлезе в Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Колоната едва ли е част от мащабна официална руска инвазия, не е ясно също колко навътре в украинска територия смята да навлезе и колко дълго ще остане, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страната на границата, отбелязва "Гардиън".

От своя страна украинската агенция "Обозреватель" съобщава, че руският хуманитарен конвой е изминал пътя от Воронеж до град Донецк в Ростовска област и е спрял в Каменск-Шахтинск. Конвоят на Камазите се съпровождал от тежка военна техника и хеликоптери. Наред с различните видове оръдия, във военния конвой се движели и голям брой пехотни бойни машини.

Не ясно какво обяснение ще даде Москва за случващото се. Известно е, че Русия бе обвинена, че не изтегля нарочно 40 000-те свои военни от границата и готви нахлуване в Източна Украйна, под формата на хуманитарна помощ.