"Трябва да се научиш, че ЕС е равен за всички, но в него има големи и малки държави и става въпрос за степен на влияние". Това заяви вицепремиерът и министър на външните и европейските работи на Хърватия Весна Пусич в съвместна публична лекция в София с вицепремиера Меглена Кунева.

За да имаш някаква степен на влияние, по думите й, трябва да изработиш собствени стратегии и съюзи, ако искаш да наложиш своето мнение.

С поглед назад в миналото Пусич призна, че в Хърватия нямали концепция за отговорността на управляващите, както днес - правителството може да бъде аплодирано, но и критикувано.

Смятали свободният пазар за нещо фантастично, но излязло, че понякога свободният пазар действа като икономика, контролирана от мафията, каза Пусич.

От своя страна Кунева акцентира върху ситуацията в Македония, свързвайки я с темата на лекцията - за предизвикателствата пред новите държави членки на ЕС.

Кунева изтъкна, че България винаги активно и последователно е подкрепяла процеса на разширяване на ЕС и евроатлантическото бъдеще на Македония, но страната следва да мине през тежки реформи.

Само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава и започване на преговори за членство в ЕС. Върховенство на закона, свобода на медиите са централен елемент в ЕС. Борбата за това продължава дори и след като една страна вече е станала член, напомни Кунева.

Според нея добросъседските отношения са интегрална част от целия пакет, който трябва да върне Македония на пътя на европейската интеграция.

Българският вицепремиер подчерта, че в условията на вътрешно-политическа криза от ключово значение е всички политически фактори да поемат отговорност и да участват активно в подновяването на политическия диалог и да възстановят доверието в институциите.

"Липсата на диалог благоприятства за намесата на екстремистки формирования", предупреди Кунева.

„Ще настояваме ЕС също да се ангажира по ясен и категоричен начин с процеса на излизане на македонската страна от политическа криза и целия преходен период до установяване на трайна политическа стабилност, която да гарантира запазване на мира и териториалната цялост на страната", категорична бе тя. Необходими били координирани усилия на всички институции - ЕП, ЕК и Съвета.

В контекста на темата за предизвикателствата пред новите страни в ЕС, Кунева изтъкна, че членството може да е съпроводено с трудности, но най-вече носи ползи не само в икономически план, а и по отношение на сигурността.

По думите й, тероризмът, случващото се буквално на няколкостотин километра от границите на ЕС, стълкновенията между граждани и авторитарни режими показват необходимостта от това Европа да бъде проект на мир и да налага мир.

Пред колегата си от Хърватия Кунева каза, че в България в момента се води битка за това да станем територия на върховенството на закона, територия, на която корупцията е сведена до минимум и на която проверките за почтеност няма да доведат до огромни разочарования. „Хората с власт трупат имущество на гърба на тези, които са ги избрали",  визира тя Закона за борба с корупцията.