В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и в Комисията за регулиране на съобщенията са изненадани от решението на ЕК да сезира Европейския съд относно раздаването на лицензи за така наречените мултиплекси, по които от 1 септември ще текат цифровите ефирни канали и които ще пратят в историята досегашното аналогово разпространение на ТВ ефира.

Припомняме, че през 2009 година бяха проведени 3 търга с цел издаване на лиценз за разпространение на цифрово ефирно телевизионно съдържание. Според ЕК тези търгове са проведени при ограничителни условия и от там са поискали да бъде променено законодателството, което да позволи по-широк кръг участници да се състезават да получат такъв лиценз.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че вследствие на непрекъснатите разговори между ЕК и МТИТС нещата в законодателството са изчистени и дори е даден ход на нов търг, който да определи четвъртата мултиплекс компания у нас, което също е било едно от изискванията на ЕК.

Председателят на комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков заяви, че решение за провеждане на търга е взето тази седмица и в следващия брой на държавен вестник ще бъде публикувана обществената поръчка. По думите му все още текат разговори с представители на ЕК с цел тази процедура да бъде прекратена.

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България, тъй като установи, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което води до изключването на потенциални кандидати. Според нея това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия.