обамаАмериканският президент Барак Обама обвини републиканците по време на предизборно събитие, че се опитват да превърнат САЩ в „страна от Третия свят", предаде „Франс Прес".

Атаката дойде ден, след като Обама нападна бюджетните планове на опозицията и представи плана си за съкращаване на дефицита с 4 трилиона долара. Той предвижда увеличаване на данъците на най-богатите американци с цел да бъдат запазени ключови социални услуги.

Дебатът по отношение на фискалната политика ще бъдат от критично значение за кампанията през 2012г., като, според Обама, трябва да бъде направен избора между това „да инвестираме в бъдещето или да гледаме как страната се разпада".

Според тях, не можем да инвестираме в пътища, мостове, магистрали и високоскоростни железници", заяви президентът пред привърженици на демократите в родния му град Чикаго.

Той добави, че САЩ ще се превърне в страна на дупките по улиците, а летищата „ще бъдат по-лоши от тези на места, които сме свикнали да наричаме „Трети свят", но в чиято инфраструктура инвестираме".

Барак Обама заяви, че републиканците искат да ограничат ролята на държавата единствено, за да могат богатите да получат данъчни облекчения, „вместо да дадат още малко". Президентът подчерта, че бюджетът и предизборната кампания ще се концентрират върху фискалната политика.

Събитията в Чикаго бележат началото на кампанията на държавния глава за втори мандат.

Първият чернокож президент на САЩ събра по време на кампанията си през 2008г. 750 млн. долара. Според анализатори, до изборите през 2012г. Барак Обама ще успее да събере над 1 млрд. долара.