Част от главен път Е-79 е затворен поради пропадане на пътен участък. Определен е обходен маршрут през прохода Папазчаир, съобщиха от агенция пътна инфраструктура.

Придошлата река Струма отнесе част от трасето, като първоначално движението се осъществяваше в една лента. 30 минути след полунощ реката покачи нивото си с над 5 метра и на 2 места в района на кресненските ханчета и гара Яворов се качи на Главен път Е-79. Най-опасно е положението в района на гара Яворов, където е отнесено половината трасе.

Самосвал с шофьор падна в река Струма при укрепването на отнесения път в Кресненското дефиле, информира е-79.com.

Околовръстното не издържа, обмислят ремонт.
Още...

Няма следа от самосвала и шофьора, който се води безследно изчезнал. Камионът е трябвало да изсипе камъни в подкопаната от реката дясна лента от пътя в посока Кресна, когато се е свлякъл участък от пътя.
На мястото вече пристигна и водолазен екип, който се е включил в издирването на шофьора - 45-годишен мъж от град Белица.

В Кресна е обявено бедствено положение, а гранична полиция препоръчва камионите, пътуващи от и за Гърция, да минават през ГКПП "Илинден".

Лявото платно на пътя също е напукано и е готово да се срути. Пътуващите по маршрута трябва да използват обходния маршрут Симитли-Банско-Гоце Делчев-проходът "Папазчаир"-Катунци-Кулата и обратно.

Междувременно, шест души, сред които 2-годишно момиченце, бяха спасени от две залети вили от придошлите води на река Струма край Благоевград.

Първият спасен бе Георги Спиров, последван от внучката му Христина. Шестият бедстващ бе изваден от втората къща малко преди полунощ. Той бе свален от терасата на къщата в спасителната лодка посредством стълба.

Заради пропадането на част от пътното платно полицейски патрули на пътен възел Симитли пренасочват движението за Гърция в посока Предела - през Гоце Делчев за преминаване през ГКПП „Илинден".

Другият маршрут е през Станке Лисичково, за тези, които им е удобно да пътуват за Гърция през Македония.

През ГКПП „Кулата" може да се мине по маршрута Гоце Делчев, а след това Папазчаир, но там има ремонтен участък, който не се препоръчва за тежките автомобили. Затова е най-добре преминаването през пункта „Илинден".

Нивото на река Струма все още е много високо и затова се наложи и затварянето на пътя. Обстановката все още е много динамична, на някои места, където е имало път, има свличания на земни маси. Все още няма информация каква част от пътя е пропаднала.

Областният управител Валери Смиленов сформира Областен кризисен щаб заради тежката обстановка в региона след падналия обилен дъжд, съобщиха от пресцентъра на държавната администрация.

Кметовете на Струмяни, Кресна, Симитли и Сандански, трябва да направят обход на районите си и да докладват обстановката.

По-късно стана ясно, че са започнали укрепителни работи на пътния участък на път Е 79 от км 393+200 до км 393+300. За възстановяване на участъка АПИ е ангажирала всички поддържащи фирми, които са мобилизирали наличната си техника и ресурси.

Ремонтира се мантинелата, налети са 10 000 куб.м. едрогабаритна маса, предприемат се всички мерки за да бъде изваден пропадналия камион от коритото на река Струма, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Представители на Пътно управление, Гражданска защита, КАТ и други служби ще извършат проверки по течението на река Струма. От ЧЕЗ е изискано да има на разположение дежурен диспечер, който веднага да спира подаването на ток, където се налага.

Уведомени са и от жп структурите за проблемен участък над Кресна. Влаковете са спрени от движение.

На мястото пристигна и шефът на Националния кризисен щаб и главен секретар към МВР Калин Георгиев.

Бедствено положение е обявено в Кресна, заяви кметът на общината Илиян Кръстев.

Критично е положението и в община Струмяни. „Снощи река Струма е скъсала една от  дигите между селата Микрево и Каменица. В момента изграждаме временни диги на три места.", съобщи общинският кмет Валентин Чиликов.

В Симитли от водната стихия е пострадал най-тежко квартал „Ораново". Около 30-40 къщи са наводнени, за щастие няма пострадали хора и животни", съобщи кметът на Симитли Апостол Апостолов.

От снощи една пожарна отводнява пострадалите сгради. „За съжаление е недостатъчна както техниката, така и хората, които трябва да се включат при такива ситуации", заяви кметът на Симитли.

Критично е било положението през нощта в района на село Железница. Река Струма е заляла снощи Железнишкия мост, но съоръжението е издържало."Реката е страшна", коментира Апостол Апостолов.

Междувременно стана ясно, че бедственото положение в община Дупница остава в сила до понеделник. Мястото, където е паднал Аракчийският мост, е обезопасено. В целия град Дупница няма вода.

Бедственото положение бе въведено заради опасността от скъсване на някои от дигите на река Джерман.

Забранява се влизането в наводнените райони на лични и служебни превозни средства, с изключение на спасителните екипи, а за контрола по изпълнение на разпоредбата ще се следи от РУП- Дупница.

Водите на река Бистрица са залели изцяло строителната площадка на новостроящия се мост, свързващ Кюстендил със село Николичевци. Придошлите води са разрушили изградения 12-метров временен мост, който е свързвал строителната площадка с пътя. Около 6 метра е нивото на водата на площадката. В момента строителите се стремят да издигнат нова дига, с която да спрат навлизането на вода на площадката и да започне отводняване.

Все още е спряно движението на влакове в района на Дупница. Причината за това са наводненията, съобщи транспортният министър Александър Цветков.

Движение на влакове има в съответните междугария на останалите части, но там в момента в района на Дупница работят аварийни екипи, за да отстранят тази авария. Предполагам, че в рамките на ден това нещо ще бъде отработено и ще се възстанови движението, каза още Цветков.

В момента има движение в двата участъка преди и след мястото на аварията. В този участък пътниците ще бъдат извозени с автобуси.