Хиляди протестиращи в унгарската столица Будапеща настояха за стопирането на законопроект, който предвижда въвеждането на данък върху използването на интернет.

Демонстрантите вдигнаха мобилните си телефони високо пред икономическото министерство и хвърляха стари компютърни части по вратите на сградата, в която се помещава управляващата партия „Фидес", съобщава БиБиСи.

Протестиращите заявиха, че законодателството е антидемократично и ще засегне най-вече бедните хора.

Министри обещаха да се постави горна граница на данъка.

Законопроектът, предложен от правителството на премиера Виктор Орбан, предвижда събирането на такса от 150 форинта (50 евроцента, 60 цента) за гигабайт трафик на данни.

Но много от хората, които се събраха в Будапеща в неделя, са притеснени най-вече от последствията. Организаторите на протеста заявиха, че този ход е пореден от вълна от тревожни антидемократични мерки, предприети от Орбан, които тласкат Унгария още по-далеч от Европа.

В отговор управляващата партия „Фидес" заяви, че ще предложи промяна в законопроекта, който да предвижда месечният данък да е с таван от 700 форинта.

Въпреки разделенията вътре във "Фидес", Орбан разполага с широка популярност в Унгария, като партията спечели три избора през тази година.

Но неговите противници изобличават това, което те разглеждат като все по-нарастващ авторитарен стил, както и неговата близост до руския президент Владимир Путин.