В присъствието на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков представи данните за изпълнението на бюджета, според които още на 17 юли - десет дни преди назначаването на новия кабинет - е налице дефицит в размер на 202.1 милиона лева.

На 31 юли - броени дни след като новото правителство положи клетва и пое властта - дефицитът достига 372.4 милиона лева.
През юли фискалният резерв е намалял с около 0.5 милиарда лева, изтъкна още Дянков.

Ексфинансовият министър Пламен Орешарски изтъкна, че датата 17 е междинна дата и че и друг път са установявани дефицити на междинни дати.

По повод публикация по изявление на бившия премиер Станишев, че към края на юли бюджетът е бил в излишък, Орешарски каза, че според него става въпрос за грешка и информацията касае месец юни, а не юли.

„Юли не бихме могли да отчетем и при най-добро желание", изтъкна Орешарски.

Бившият финансов министър поясни още, че понякога, на междинни за отчетността дати, може да е имало натрупани разходи.
Той посочи като пример възстановяване на ДДС, което се извършва по график.

Когато на няколко големи предприятия изтича графикът може да се получи един месец с отрицателен резултат, допълни Орешарски.

По отношение на цялостния бюджет бившият финансов министър продължава да е категоричен, че той е така направен, че може да не се актуализира.
Предвидени са текстове, които позволяват на правителството да въведе икономии и е въпрос на преценка дали ще го съгласува с парламента, каза Орешарски.

На среща в Министерството на финансите, посветена на бюджетния дефицит, премиерът Бойко Борисов очакваше да дойде за сериозен разговор и Сергей Станишев.
Още...

Орешарски отказа да отговори на въпроса добро или лошо наследство е оставено на новото правителство като обясни, че това вече е литературен въпрос.

Премиерът Бойко Борисов благодари за смелостта и доблестта на Орешарски да се отзове на поканата и изтъкна: „Не Орешарски преди два дни, а Станишев преди два дни каза, че бюджетът е в излишък."

„Станишев да знае следващия път като обяснява, че към края на юли бюджетът не е с излишък. На 17 юли е на минус с 202,1 млн. и към 31 юли е на минус 372,4 млн. лв." Борисов подчерта, че новата власт заварва дефицит и че сметките са правени от екипа на ексфинансовия министър Орешарски.

„Има политика, има популизъм, има какво ли не, но когато говорим за цифрите, които касаят хляба и живота на българина, трябва да бъдем коректни и да няма политика", заяви премиерът Борисов.
Той изрази надежда бившият и настоящият финансов министър да продължат да поддържат колегиални отношения.

По думите на Борисов с портфейла на държавата шега и политика не бива. Той се присъедини към думите на Орешарски въпроса за противодействието на кризата да не бъде елемент на политически дебат.
„Приемам по темата финанси да не се води политика, а всички заедно да се опитаме да излезем от кризата", заяви Борисов.

Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна, че вече новото правителство предприе мерки за съкращаване на разходите с 15% и предприема действия за увеличаване на събираемостта на приходите, за да се справи с дефицита.