Крим не е притеснен от заплахите на администрацията на Киев, че няма да признае предстоящия референдум на полуострова. Това обяви премиерът на Автономна република Крим Сергей Аксьонов, предаде Интерфакс.

Запитан как Крим трябва да се отнася към заплахите на Киев, Аксьонов заяви в интервю за Криминформ: „Хората отидоха там, самоназначиха се, изхвърлиха всички от милицията и прокуратурата, изхвърлиха кметовете на градовете и се опитват да искат нещо от нас".

По думите му Върховната рада не дава законна оценка на тези действия.

„Ако те кажат - ние преодоляхме корупцията, каним руски обществени организации, разоръжаваме военните звена, провеждаме легитимни избори - че разрешават всички въпросителни с руския език, за да му предоставят най-малко официален, ако не статут на национален, няма да има никакви действия и отговор от наша страна", поясни той.

Вместо това ние само чуваме заплахи срещу нас, допълни премиерът на Крим.

Междувременно председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че според социологически проучвания до 85% от населението на полуострова ще гласува на референдума на 16 март за присъединяване към Русия.

По думите му 93% от населението на Крим е категорично против оставане в състава на Украйна.

Стана ясно, че форум, обединяващ десетки етнически общности и хора, е приел резолюция за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

Първият вицепремиер Рустам Темиргалиев, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Крим ще поеме контрола над украинските държавни компании на полуострова. „През следващите дни трансферът ще бъде подготвен...на редица активи, принадлежащи на украинската държава, които се намират на територията на Крим", поясни той.

Той посочи енергийната компания и държавната жп компания.