Учени от корейския институт за перспективни научни изследвания и технологии (KAIST) с участието на специалисти от Корейския железопътен изследователски институт (KRRI) успешно завършиха изпитанията на безжична система за подаване на електроенергия.

Технологията е предназначена за използване в няколко вида транспорт, а не само в железниците, съобщава PixelMedia.bg. В сегашната версия безжичната система има номинална мощност 180 kW и според авторите на проекта работи стабилно.

Поначало технологията On-line Electric Vehicle (OLEV) е разработена за градския транспорт и е демонстрирана от KAIST през 2011 г. Първите прототипи бяха автобус и трамвай. Линията на предавателя се разполага под пътното покритие, а приемникът в превозното средство се движи на 20 см над пътя.

Сега тази технология е адаптирана за по-мощен транспорт. Към момента разработчиците са увеличили мощността и са намалили теглото на приемника, както и себестойността на компонентите на системата. През тази година технологията ще бъде комерсиализирана – през май ще бъде пуснат трамвай от ново поколение, а през септември ще се появят скоростни влакове с безжично захранване.