ВМРО подготвя „удар" срещу просяците и скитниците в страната. Те предлагат комплекс от мерки, от административно-наказателен характер, срещу този вид престъпления.

На първо място трябва да се осъществява контрол по регистрацията по настоящ адрес и да се завиши глобата и контрола, заяви Карлос Контрера - юрист от ВМРО по време на пресконференция в София прес. Според него наказанията трябва да се налагат не само от кмета на съответната община, но и от МВР.

По думите му системното нарушаване на задължението по Закона за гражданската регистрация, за регистрация по настоящ адрес, трябва да се прогласи за нарушение, което да се наказва с общественополезен труд по постоянен адрес на лицето.

Друга възможна мярка е изменение в НК - да се предвиди, че на лице, което е обвинено и осъдено за джебчийство и просия, се забранява за определен срок да посещава „знаковите" места, където се извършват тези престъпления.

Броят на скитниците може да се редуцира според ВМРО чрез промени в закона за социалното подпомагане, които да обхванат бездомните лица - те трябва да бъдат настанявани в общежития и да поемат разноските си чрез полагане на общественополезен труд на територията на съответната община.

Карлос Контрера изтъкна, че в момента просията е определяна като обществено-опасно деяние с ниска степен на опасност. Действащият текст в НК преследва системната просия. От ВМРО настояват в закона изрично да бъде указано, че системна е просията, която се извършва два или повече пъти в рамките на една календарна година.

Те не са съгласни и с наказанието, което се налага при просия - практиката показва, че най-често се налагат глоби от по 1000 лв. или пробация. „Как хора без доходи могат да платят тези задължения на държавата", запита Контрера.
От ВМРО припомниха, че един просяк в София изкарва 40-50 лв. дневно или за организаторите на просията те отчитат по 2000 лв. месечно.

„Тук става въпрос за организирани престъпни групи, които действат не само у нас, но и в цяла Европа и тези групи системно се занимават с друга престъпна дейност - проституция и трафик на хора", заяви Карлос Контрера. Той добави, че в Австрия просията с деца е криминализирана като тежко престъпление.

В България за основни организатори са сочени Кардарашите от град Левски и Костинброд, изтъкна още юристът. По думите му за такова престъпление нарушителите се наказват с 5 г. затвор. „Защо и ние да не въведем една такава мярка", предложи Карлос Контрера.

Зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки изрази несъгласието си с някои от предложенията за интеграция на ромите в стратегията на Министерски съвет. По думите му самата стратегия, както и плановете и прогнозите, които са направени повтарят на 99% други подобни предложения.

Някои от тях според ВМРО са силно дискредитиращи за българските граждани, които не се определят като роми или цигани. Джамбазки изтъкна притеснителния според него факт, че е предвидено със средства от републиканския бюджет да се финансира жилищно строителство, да се узаконят незаконните постройки. Подобни средства са отделени и за раздел „здравеопазване" в стратегията.

Джамбазки изтъкна, че се наблюдава една сериозна тенденция с подобни стратегии да се заобикалят истинските проблеми. „Това е резултат от 20 години игра на интеграция, а няколко стотици хиляди български граждани остават невписани. Всички тези стратегии са неефективни и се използват за замазване на очите. Всичко е игра с европейските политики", заяви още зам. председателят на ВМРО.