Американският Държавен секретар Джон Кери предупреди Сирия, че „заплахата за сила е реална", ако Дамаск не приложи плана за предаване на химическия си арсенал, предадоха АП и Ройтерс.

Кери изрази позицията на САЩ по време на посещението с в Йерусалим, където дискутира новия руско-американски план за Сирия с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Държавният секретар подчерта, че ще бъде решаващо за Сирия, ако изпълни споразумението, от друга страна американската заплаха за военна интервенция остава.

Ние не можем да говорим празни приказки, когато става дума за международни проблеми, добави той.

Кери увери Израел, че споразумението е способно да доведе до премахване на смъртоносния арсенал.

Заявявайки пред журналисти след краткия разговор с Нетаняху за работната рамка, съгласувана между Москва и Вашингтон в Женева вчера, Кери изтъкна, че споразумението „има пълния потенциал...да лиши Сирия от всичките химически оръжия".

Кери подчерта, че Русия е накарала режима на Башар Асад да се съгласи да представи пълния списък с химическите запаси в рамките на седмица.

От своя страна Нетаняху заяви, че ако се отнеме химическият арсенал на Сирия, регионът ще стане „по-безопасно място".

Светът иска да бъде сигурен, че радикалните режими нямат оръжия за масово поразяване, защото, както разбрахме още веднъж от Сирия, ако режимите имат оръжия за масово поразяване, то те ще ги използват", каза той.

По думите му, ако дипломацията няма никакъв шанс да работи, то трябва да има военна заплаха.

Срещата между Кери и Нетаняху е продължила четири часа.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама приветства участието на руския президент Владимир Путин в разрешаването на сирийския проблем, предаде NBC News

Приветствам това участие. Приветствам факта, че той казва: "Аз ще поема отговорността за това, да накарам моя клиент- режимът на Асад- да се заеме с химическото оръжие", изтъкна Барак Обама в телевизионно интервю.