През 2009 г. обсъжданията в парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на партията са били в полза на кандидатурата на Калин Христов за управител на БНБ, но другите партии в парламента се обединили около втори мандат на Иван Искров.

Това накарало хората на Бойко Борисов да се откажат от първоначалната си идея, заяви пред bTV председателят на ПГ ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

Коментарът му дойде ден, след като бившият финансов министър Симеон Дянков разказа, че фактор извън правителството се е намесил в полза на тогавашния гуверньор.

„Винаги, когато има избор за такава висша длъжност в държавата, ГЕРБ се е стремяла да има политически консенсус", подчерта Цветанов. Той отбеляза, че Дянков е постъпил некоректно като не е казал кой е лобирал за Искров.

По думите на бившия силов министър, ГЕРБ в началото на първия си управленски мандат са заварили редица проблеми и желанието на партията е било да не се предизвикват сътресения в банковия сектор.

„Сега можем да го отчетем като някаква грешка, но в периода, в който влизахме в управленския мандат не може да премахнеш абсолютно всичко и да кажеш, че от днес започва броенето", коментира Цветанов.

Като аргумент срещу казаното от Дянков той изтъкна и личностните качества на партийния лидер: „Аз не знам да има осъществен натиск, а и, познавайки премиера Бойко Борисов, не смятам, че той би се поддал на натиск".

„За мен по-важно е в момента да направим така, че изборът (на нов гуверньор на БНБ-б.р.) да е максимално демократичен, максимално прозрачен", заяви Цветанов, като посочи, че част от тези усилия е запознаването на парламентарните групи в НС с кандидатите за поста.

„Как си представяте участието в политиката - да бъдем всички мразещи, отблъскващи се или да търсим възможности да правим общи политики в населените места, където общинските съветници са тези, които определят каква ще бъде политиката на кмета?", така Цветан Цветанов отговори на въпроса за съвместните действия на ГЕРБ с други партии по места.

Името на един от кметовете, уличени в недобросъвестност се появи в разследване на bTV за незаконни кариери в община Сатовча, където има кметове от ГЕРБ и от ДПС. Цветанов призна, че на няколко пъти е посещавал село Плетена по партийна линия, но не е ходил на лов там.