Първи сблъсъци между сирийската армия и бунтовниците, след като вчера влезе в сила планът на Кофи Анан за прекратяване на насилието в страната, съобщиха наблюдатели.

Боевете с тежки оръжия между правителствените войници и бунтовниците са се разразили в Кирбат ал-Джоз в провинция Идлиб на турската граница", каза Рами Абдел Рахман от Сирийската организация за човешки права, цитиран от „Франс прес".

Абдел Рахман заяви, че боевете са първите, след като вчера влезе в сила плана на Анан.

От опозиционния Локален Координационен комитет съобщиха, че десетки танкове са били разположени в Кирбат ал-Джоз и близо до границата с Турция. Също така се е чула ожесточена престрелка между сирийските сили и бунтовниците.

Рахман заяви, че вчера бунтовници, които са охранявали демонстрация са убили двама войници, които са се опитвали да прекратят протест в село Бардеж в централната провинция Хама.

Междувременно френският президент Никола Саркози заяви, че не вярва на думите на сирийския лидер Башар Асад.

Не вярвам на искреността на Башар Асад, за нещастие, нито спирането на огъня. Мисля, че трябва да изпратим наблюдатели", каза Саркози за френската телевизия I-Tele.

Сигурен съм, че международната общност трябва да поеме своите отговорности и да създаде хуманитарни коридори, така че хората да успеят да избягат от един диктатор, изтъкна Саркози.

Припомняме, че споразумението за прекратяване на огъня влезе в сила вчера в 6 часа.

Вчера турският премиер Реждеп Ердоган заяви, че НАТО е отговорна за защитата на границите на Турция