Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че сирийският президент Башар Асад може да остане на власт, през преходния период, докато трае предаването на властта. Но той е убеден, че държавният глава не може да запази поста си за по-дълъг период от време, предаде "Ройтерс".

Това заяви той в интервю за CBS, в което изрази единомислие с позицията на Вашингтон за предаването на властта и ролята на Асад след това. Според него, проблем е, че Русия и Иран не могат да си представят Сирия без настоящия президент начело.

За него, борбата срещу групировката "Ислямска държава" е невъзможна с този президент. Той открито го обвини, че е причина тази групировка да я има и толкова бойци да се присъединяват към нея. Според него, един нов лидер на негово място ще може да воюва срещу джихадистите и няма да накърни чужди интереси.

Междувременно, външният министър на Саудитска Арабия изрази същата позиция, като намекна, че Асад ще си тръгне или доброволно, след мирното предаване на властта, или след военна операция.