Над 8000 са откритите до момента боеприпаси в региона на поделение 189250 в Челопечене.

Това каза заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Галимир Пехливанов.

Към момента е разузната изцяло 2-4-километровата зона, но в нея не са открити боеприпаси.

Двукилометровата зона около поделението е разузната на 75 %, като основните количества боеприпаси се откриват при навлизане в еднокилометровата зона, уточни Пехливанов.

Той информира, че в зоната 4-6 километра е разузната 45 % от площта, и до момента боеприпаси не са открити.

В 6-8-километровата зона за момента са разузнати и прочистени едва 18 % от териториите, без да бъдат намерени боеприпаси.

Към днешна дата са унищожени 1 824 боря боеприпаси. Основните количества обаче се унищожават чрез взривяване на полигон в Сливница.

Опасните боеприпаси, до които имат достъп военните, се обезопасяват чрез разрязване, отделяне на взривателя и отмиване на заряда от взривно вещество с новозакупената система МАСЕ.

Днес генерал Пехливанов и работещите по обезвредяването на боеприпасите служители на Министерството на отбраната демонстрираха обезвреждането на боеприпаси с малък калибър.

Чрез роботизирана механична ръка се отделят взривателят и двигателите с реактивен снаряд от боеприпасите и те се изгарят в специална пещ.

Съоръжението тежи около 30 тона и не довежда до замърсявания на околната среда.
По този начин на ден се унищожават до 300 взривателя в серии по 10 броя.
Според зам.-началника на Генщаба ген.-лейтенант Галимир Пехливанов "в България нямаме място, където да се унищожват тези взриватели".
"Бяхме принудени да използваме пещта в поделението 18 250."

Боеприпасите, чието преместване е рисковано, се унищожават на място чрез контролирано взривяване.

"Ако има "виновен" за това, че няма жертви и ранени след взрива в Челопечене, това сме ние, военните." Така генерал Валентин Радев, експерт от Института за перспективни разследвания към Военната академия, съобщи, че в момента в поделението 18 250 работят 308 души, сред които и 16 експерти от промишлеността.

Ген.-летенант Пехливанов изрази надеждата си, че до ноември ще приключи огледът на 2-4-километровата зона. По този начин зоната ще бъде изчистена с гаранция 99 процента, допълни той.

Вътре обаче, в самия склад на поделението, работата ще продължи в близките две години, прогнозира още Пехливанов. По думите му има оферти на фирми, които да изготвят собствен план за изчистването на складовото помещение.

Припомняме, че в момента продължава следствието на инцидента отпреди близо 2 месеца. Изгарянето на опасните взриватели на боеприпасите ще продължи още 3 седмици.

Днес за първи път бяха допуснати репортери в района на взрива, в сърцето на поделението. Наш репортер видя, че в близост до пеща за изгаряне районът е осеян с метални останки и необезопасени боеприпаси.