В свинско месо от Ирландия е открито високо съдържание на диоксин, съобщава „Блумбърг", позовавайки се на информация от ЕК.

Замърсяването е установено при рутинна проверка.

Направените изследвания са потвърдили необичайно високо съдържание на диоксин в свинско месо от Ирландия - над 100 пъти повече от максимално допустимото за Европейския съюз.

Европейската комисия съобщи, че предстои среща с представители на страните от ЕС, в които може да е внесено заразено ирландско месо.

Първоначалната информация сочи, че най-вероятно заразяването е започнало през септември на тази година, отбелязва Европейската комисия.
Във връзка с това Ирландия отправи международно предупреждение да не се консумира свинско месо, произведено в страната след 1 септември тази година.    

Направените изследвания  показват, че високото съдържание на диоксини в хранителните продукти повишава риска от ракови заболявания при хората.  

Според ирландските власти, рискът за общественото здраве е минимален, тъй като цялата продукция от свинско месо е блокирана, включително тази, при която не установено завишено съдържание на изследваната  група канцерогенни  вещества.

Радикалните мерки са предприети заради невъзможността в кратки срокове да се направи ясно разграничение между продукцията, която е вредна за здравето и тази, която отговаря на нормите.

Решението ще предизвика огромни загуби за производителите.

Според приблизителни оценки, около 10 на сто от общо 1.47 млн. прасета в Ирландия са с повишени нива на диоксините.

Предполага се, че причината за това е замърсен фураж

Блокирана е и продукцията на говедовъдни ферми, където се предполага, че е използван такъв фураж.
Не е установено заразяване в продукцията на мандрите.