Пет хиляди мастербокса - 50 милиона къса, е общото количество на задържаните цигари без бандерол при операция „Контрабанда", съобщиха от МВР.

Към момента са задържани осем от членовете на организираната престъпна група, занимавала се с трансфера и пласирането на тютюневите изделия.

Операцията бе проведена от служители на ГДБОП, съвместно с колегите им от Пловдив, Хасково и Варна и със съдействието на служители от областната дирекция в Хасково. Тя бе насочена срещу разбиването на контрабанден канал за цигари.

Разследването на канала е продължило почти четири месеца и в рамките му били установени част от основните играчи, организирали престъпната мрежа. На този етап са задържани осем от членовете й. Други шестима са обявени за издирване, част от които и за международно.

Членовете на групата са действали изключително внимателно - използвали за комуникация помежду си чужди СИМ карти и скайп, установиха разследващите.

Били изобретателни и при маскирането на количествата в товарните автомобили - използвали различни „тапи" с цел безпроблемното превозване на контрабандните товари през граница.

Цигарите влизали основно на ГКПП-та на гръцка граница.У нас те били пласирани в София, Пловдив, Хасково, Варна, Велико Търново, Русе и  Търговище, имало данни, че част от тютюневите изделия били предназначени за разпространение в чужбина.

В хода на спецоперацията са извършени претърсвания на различни адреси на територията на Пловдив, Велико Търново, Русе и Хасково.

40 000 евро, предназначени за закупуване на цигари, са открити у член на престъпната група, заловен на ГКПП-Кулата. Два ТИР-а контрабандни цигари, вкарани по този канал, са били задържани вчера във Варна.

Проверява се съпричастността на групата и към опита за контрабанда на 980 мастербокса в унгарски автомобил, който беше задържан преди дни на ГКПП - Капитан Петко войвода.