На днешният ден се отбелязват 100 години от рождението на Българския патриарх Максим, бил начело на православната ни църква повече от 40 години.

Архиерейска заупокойна Света литургия в негова памет беше отслужена в храма "Св. Неделя" от Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Предстоятелят на храма отец Мина произнесе слово, в което подчерта достойното митрополитско и патриаршеско служение на Максим, най-дълго управлявалия предстоятел на автокефална църква в историята на православието и най-възрастният патриарх, починал на шести ноември 2012-а година на 98 години, съобщава БНР.

Времената, политическите реалности и личностите в управлението на страната и света се променяха, а Негово Светейшество не се промени. Не може обаче да не се запитаме в днешните времена на оскъдица, на най-елементарна нравственост, какъв духовник живя сред нас и служи Богу пред очите ни.

След Светата литургия за втория храмов празник на катедралата на 30-и октомври се извърши преобличане на тленните мощи на сръбския, Свети крал Стефан Милутин. Това е една от най-големите светини на София, които се съхраняват в града от 1460 година. Ризата от мощите се нарязва на парченца и се раздава на вярващите за благословения, радост и духовна утеха.