Членовете на АБВ гласуват днес за председател на партията.

Те могат да дадат гласа си и по електронен път. Така електронното гласуване, заедно с прекия избор на партийния лидер от членовете на партията, а не от делегати, ще бъде приложено като практика за вътрешнопартийни избори за първи път в България, уточняват от пресцентъра на АБВ.

Според правилата за гласуване, членовете на партията могат да изберат един от двата начина - или електронно, или да отидат до урната, за да дадат своя вот. В случай на дублиране на двата варианта за гласуване, ще се счита за действителен традиционният (с бюлетина), а електронният ще бъде анулиран.

Гласуването за избор на председател на ПП АБВ се провежда на 25 април в цялата страна, след като настоящият лидер на партията Георги Първанов подаде оставката си като такъв.

Срокът за номинации за лидер на партията изтече на 14 април. Изборът за председател на ПП АБВ ще бъде между трима кандидати - Стелиян Стефанов - председател на общинската организация на АБВ в Русе, Трендафил Величков - член на Изпълнителния съвет на партията и областен управител на Пазарджик и Георги Първанов - президент на България (2002-2012) и настоящ лидер на АБВ.

Симпатизантите на АБВ също ще имат възможност да гласуват за председател на формацията на вътрешнопартийните избори. Това се случва за първи път в политическата история на България.

Всеки глас на симпатизант на ПП АБВ обаче ще бъде с консултативен характер - няма да бъде преброен в общия вот, но ще бъде взет под внимание при анализа на резултата от гласуването. Причината е, че ПП АБВ няма все още създаден регистър на хората, които, без да са членове на партията, подкрепят идейно инициативите й. Регистър на симпатизантите си в момента партията изработва и макар, че подобна практика е новост за България, в други европейски държави, като Франция, Англия и Гърция, се прилага отдавна.

Във вътрешнопартийния вот симпатизантите, както и членовете на АБВ, ще могат да гласуват и електронно, освен по традиционния начин. Те ще  участват с трите си имена и с актуален имейл. Целта е партията да има контакт с тях и възможност те да бъдат включвани в допитвания за действията и политиките й.