Администрацията на американския президент Барак Обама и членове на египетското правителство разработват план за оттегляне от властта на президента Хосни Мубарак, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Според изданието се обсъжда вариант, при който Мубарак незабавно подава оставка, а властта преминава в ръцете на преходно правителство, което при подкрепа от армията може да бъде оглавено от вицепрезидента Омар Сюлейман.

Предполага се, че временното правителство веднага ще пристъпи към конституционни реформи и усъвършенстване на изборното законодателство с цел провеждане на мирни и честни избори през есента на 2011 г. Планира се в преходното правителство да влязат представители на всички политически исли в страната, вкл. и членове на "Мюсюлмански братя", чиято дейност на територията на Египет е забранена.

Перспективите за реализация на този план обаче са мъгливи, смята вестникът. Нито Омар Сюлейман, нито който и да е от висшето военно ръководство на Египет не е давал сигнал, че са готови да тръгнат срещу Мубарак, който отказва да се оттегли до изборите през
септември. Според представител на американската администрация ситуацията в Египет е такава, че дори и в случай на незабавана оставка на Мубарак, вълненията няма да утихнат.

Високопоставен член на египетския кабинет, помолен да коментира възможността за създаване на преходен кабинет начело с Омар Сюлейман, припомня, че действащата констуитуция на Египет забранява предаване на властта от президент на вицепрезидент.

Според египетското законодателство в случай на оставка на президента властта преминава в ръцете на говорителя на парламента.