Японската ядрена криза излезе извън контрол, след като днес и последните 50 работници бяха изтеглени от централата „Фукушима", заради високото равнище на радиация, което не позволи и на японски военен хеликоптер да облива с вода Трети реактор на централата.

В отчаян опит да се справят с влошаващото се положение, полицията ще се опита да охлади съоръженията със струи вода, които обикновено се използват при разпръсването на безредици.

Според данни на Европейската комисия в 1 и 3 енергоблок на АЕЦ „Фулушима-1" е започнало частично разтапяне на ядрения материал в ядрото на реакторите вследствие на липсата на работеща система за охлаждане.

Информацията на ЕК е основана на анализ на възникналата ситуация, взимайки под внимание данните на японските власти, Международната агенция за атомна енергия и съобщения на медиите.

Най-големият ни приоритет в момента е изпомпването на вода в трети и четвърти енергоблок на АЕЦ "Фукушима с цел да предпази останалото ядрено гориво от излъчване на радиация. Това обявиха по-късно от японската агенция за ядрена сигурност във връзка със ситуацията в разтърсената от силното земетресение централа. Водата в двата реактора буквално ври, посочват японски медии.

Стана още ясно, че компанията оператор "Токио електрик пауър" обмисля да използва хеликоптери чрез които да изхвърли вода над прегрелите реактори.

Състоянието на резервоарите за изразходвано гориво предизвиква силни притеснения, че ядрената криза в Япония отива към кулминацията си. Ако използваните горивни пръти, които имат склонността да се самозагряват, не бъдат охлаждани, те най-вероятно ще се разтопят и ще станат източник на смъртоносно радиационно замърсяване във въздуха.

САЩ ще изпратят безпилотен самолет, снабден с инфрачервени сензори, за да инспектира ситуацията около АЕЦ „Фукушима".

По-рано през деня пожар избухна в централата, което повиши нивото на радиацията и в Токио.

Равнището на радиацията отвъд 20-километровата зона около електроцентралата не представлява непосредствен риск за човешкото здраве, увери от своя страна главният секретар на правителството Юкио Едано, но призова частните компании да помагат с доставките на храна и вода.

Засега властите нямат намерение да разширяват 20-километровата зона за евакуация и 30-километровата, в която е препоръчано на населението да не напуска домовете си.

Работници се опитват да проправят път до Четвърти реактор, разчиствайки отломките, така че пожарни коли да могат да достигат до комплекса „Фукушима".

Високото ниво на радиация не позволи на хеликоптер да спусне вода над Трети реактор, чийто покрив бе разрушен при експлозия и където по-рано днес се издигаше дим.

Ситуацията в Четвърти реактор, където избухна пожар „не е добра", обявиха от оператора ТЕПКО, а водата се е изсипала в реакторите 5 и 6, което показва, че целият комплекс с 6 реактора е в риск.

Това е бавен кошмар, заяви професор Томас Неф - физик от университета в Масачузетс.
По-рано днес японският император направи обръщение към нацията, като заяви, че е дълбоко разтревожен от влошаващата се ситуация.

По време на обръщението си той изрази опасенията си от задълбочаване на кризата в ядрената централа, разрушена след труса.

Акихито заяви:„Ние не знаем броя не жертвите, но се моля за спасяването на всеки човек". „Дълбоко благодаря на силите за отбрана, полицията, пожарната, чуждестранните спасители и специалистите, които в сложни условия на продължаващи силни подземни трусове работят за спасяването и оказването на помощ с пострадалите райони", каза император Акихито.

Междувременно Япония е поискала помощ от ЕС, съобщиха говорителите на ЕК. Основните нужди са от хуманитарно естество - одеяла, вода.

В деня на земетресението в Япония миналата седмица ЕС обяви, че поставя в готовност механизма за гражданска защита. Европейски специалисти вече са пристигнали на японска територия, а следващата група, която заминава за там, има задачата да контролира пристигащите помощи.

Европейските екипи работят в координация с колегите си от ООН. От ЕК добавиха, че днес комисарите оценяват ситуацията в Япония. На този етап Франция и Швеция предлагат помощ с ядрени специалисти, ЕК очаква още държави да предложат съдействието на такива експерти.

Министерството на външните работи на Япония е получило молба за изясняване на съдбата на 500 чуждестранни граждани, изчезнали след земетресението и последвалото го цунами, ударили Северна Япония.

Междувременно според актуализирани официални данни, оповестени от телевизията, броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на земния трус и вълната цунами доближава 12 000 души.