Михаил Михов не ми е никакъв приятел. Познавам го от баскетбола, както познавам много български спортисти, заяви президентът Георги Първанов.

Припомняме, на 30 март шефът на баскетболната федерация у нас Михаил Михов - известен като Мишо Бирата, беше намерен мъртъв в хотелска стая в Правец. Първоначалната информация, която не бе потвърдена, е че той е намерен прострелян. По -късно стана ясно, че е починал от тежък инфаркт.

Държавният глава подчерта, че не знаел какъв е бизнесът, а още по-малко проблемът на Михов. „Възможно е да се е оплаквал от натиска, така както са се оплаквали кметове, ректори", поясни той и допълни, че той не е поемал никакви ангажименти спрямо бизнесмена.

Ако прочетете записа на разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов, ще ви стане ясно кой какъв ангажимент е поел, призова държавният глава и добави, че той самият чака резултатите на прокуратурата, която много отчетливо да каже кой стои в основата на всичко това, тъй като обвиненията срещу него са нелепи.

Запитан защо тогава премиерът Бойко Борисов е съобщил от парламентарната трибуна за подобни отношения, Първанов заяви: „Това е инстинкт на министър-председателя, защото беше хванат натясно и трябваше да намери решение на казуса."

Според него решението на станалата до болка тема за обръчите и чадърите около някои фирми и хора е в ръцете на съда и на инициативата, „ако правителството има такава. „Нещо в последните няколко месеца се губи по отношение на обръча около дадени фирми", каза още той.

По думите му в страната са се случили няколко ареста по много показни начини, но не се случили арестите 20, 30 или 100 от босовете на организираната престъпност, които народът очакваше. Първанов не пожела да назове имената на въпросните босове, тъй като не е добре от устата на президента да излизат прякори, а не истинските им имена.

Той подчерта, че тройната коалиция не може да бъде оправдана за своята недостатъчна настойчивост в борбата с тях, но добави, че по време на нейното управление са нанесени одари срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, както и Златомир Иванов - Златко Баретата, чиято съдба сега е неясна.

Когато попитах Цветанов дали се подслушват босовете, той ми отговори не, защото е трябвало да бъдат подслушвани преди 15 години, когато са се сформирали групите - сега са чисти бизнесмени. Аз твърдя, че не са, категоричен бе Първанов и допълни: „Едва ли някой е очаквал, че Бойко Борисов или Цветанов ще се справят като митичен герой с кризата, но всички очакваха да се справят с престъпността."

Относно обвиненията, че е глава на „Октопода" президентът заяви, че „тези закачки са на този, който активно е кореспондирал с Алексей Петров и вероятно все още го прави, визирайки настоящия премиер."  По думите му всичко това звучи нелепо при положение, че днес вицепремиерът се среща официално с Алексей Петров.

Нелепо е да се обвинява и да се визира точно мен, защото в тези 10 години като президент и преди това10 години като депутат, аз имам нелоши доходи, заяви той и допълни: „Аз съм декларирал всичко, което имам - един апартамент от 62 кв.м. в жк Красна поляна и един апартамент на сина ми, закупен с кредит от 90 хиляди евро."

Не искам обаче ние и вие да подхранваме очакването политиците да бъдат бедни, заключи държавният глава.