АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне".

Това каза в студиото на Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов малко преди да започне тържествената среща по случай първата годишнина от рестарта на проекта АБВ.

"Ще развием идеите си за това как да изглежда новата лява идентичност, ангажирани не само с традиционните социални слоеве, но и към активните", допълни той.

България не може да се развива без силна левица, е категоричен Първанов, затова и подчерта, че от АБВ са готови да обсъждат съвместни кандидатури за кметове и формули за участие със смесени или отделни листи при необходимост.

„Нашето отношение към управление зависи от това доколко се изпълнява програмната декларация. Липсата на диалог е проблем, но по-голямата беда е да се произведе документ, който е по-слаб от програмната декларация. Аз видях 180 приоритета, но това е размиване на ангажиментите", каза Първанов в коментар за настоящото управление и коалиционното правителство, в което и АБВ участва.

 

"АБВ не скача и не се мръщи заради кадрови назначения, а спори за политики. Това е разликата между нас и останалите коалиционни партньори. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави, когато си в управлението", допълни той.

По думите му АБВ подкрепя референдум, ако не по-рано, то заедно с местните избори, на който освен за задължително гласуване да се пита и за мажоритарен избор. Георги Първанов каза още, че е резервиран към задължителното гласуване, но това е един от начините за озаптяване на порочната практика за купуване на гласове.