Депутатите удължиха с четири години срока за прибиране на бездомните кучета.

Това стана с приемане на първо четене на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на животните. Така бе удължен срокът за изтегляне на популацията от безстопанствени кучета в приюти.

Според сега действащите норми в тригодишен срок от влизането в сила на закона общинските съвети и кметовете на общини следва да осигурят настаняването на безстопанствените животни в приюти.

Законът е влязъл в сила от 31 януари 2008 г., следователно до 31 януари 2011 г. всички безстопанствени животни трябваше да бъдат настанени в приюти.

Изпълнението на тази законова разпоредба в предвидения срок, според вносителите от мнозинство, е невъзможно по няколко причини. Естественото свиване на популацията вследствие на кастрация  е невъзможно в рамките на три години. На второ място трябва да се вземе предвид и големият брой (свръхпопулация) на безстопанствените кучета в цялата страна.

Размерът на финансовите средства, необходими за изграждането и поддържането на приюти с капацитет, достатъчен да побере свръхпопулацията от безстопанствени кучета, е невъзможно да бъде осигурен в условията на финансова криза и би представлявал ненужно бреме за данъкоплатеца.

Това доведе до допълнително съкращаване на и без това краткия тригодишен срок, предвиден в ЗЗЖ.

В условия на неовладяна популация от безстопанствени кучета (много нисък процент на кастрираните кучета от уличната популация), каквато е тя в момента в почти цялата страна, прибирането на животните и постоянното им настаняване и издръжка в приюти е необосновано, крайно скъпо и необходимият финансов ресурс не би могъл да бъде осигурен.

С удължаването на срока за изтегляне на безстопанствените кучета от улиците ще се предостави възможност в един разумен срок общините в България да се справят с проблема и да изпълнят вменените им задължения, аргументират се вносителите.

Значително ще се намали размерът на необходимите финансови средства за решаване на проблема, като се разсрочат във времето необходимите средства за построяване и издръжка на приютите за безстопанствени животни.

Депутатите гласуваха още, ако стопанин не почисти след кучето си, да бъде глобен със 100 лева.

Някои от случаите на проява на жестокост към животни и причиняването противозаконно на смърт на животно вече са инкриминирани.

Депутатите също така дефинираха и понятието "маймуна и полумаймуна".

В закона са уточнени понятията „полумаймуни и маймуни" от разред примати. Включени са всички видове от разред примати, тъй като бяха пропуснати лемурите, които са представители на този разред и имат същите изисквания за отглеждане, както и останалите видове примати.