Бойко Борисов е единственият кандидат кмет на София, който пое ангажимент да прекрати концесионния договор на "Софийска вода".

Това заяви, цитиран от БТА, председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров.

Той се позова на постигнатото в началото на септември т. г. споразумение между столичния кмет и Организационния комитет за прекратяване на концесията на ВиК-системата на София за подписване на декларация за съвместни действия по този въпрос.

В това споразумение комитетът е поел ангажимента да осигури международен консултант, който да се произнесе по концесионния договор, а кметът от своя страна да не подписва второто предложение за този договор, преди произнасянето на консултанта, припомни инж. Хитров.

От комитета отбелязват, че Борисов би изпълнил тези свои ангажименти при евентуален втори кметски мандат.

 Борисов е обещал да задвижи процедурата по прекратяване на концесионния договор, определен от него като "колониален" и не носещ никакви приходи в бюджета на общината, или да въздейства чрез общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Националният комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/ е една от организациите, които най-активно критикуваха подписването на концесията за столичната ВиК през октомври 2000 г.

От комитета непрекъснато повдигат пред обществеността и проблемите в изпълнението на концесионния договор и дейността на "Софийска вода".

Според инж. Ганчо Хитров организационният комитет ще настоява новият концесионер на "Софийска вода" да бъде консорциум с българско или чуждестранно участие, но в никакъв случай да не държи мажоритарният пакет от акциите в него.