Натиск не е оказван върху никой. Това заяви шефът на СДВР Валери Йорданов на пресконференция по повод твърденията на вече бившия полицай Константин Иванов, че бил принуден да напусне системата на МВР, заради „издадената" от него практика автомобилите на фирми, които правят дарения на вътрешното ведомство, да не бъдат спирани.

Йорданов каза, че по случая със сигнала на Константин Иванов е извършена проверка и тя не потвърждава казаното от него. По думите му Иванов не е уволнен, а е напуснал по собствено желание и 20-те заплати ще си ги получи.

Йорданов каза, че знае за група в подкрепа на експолицая, създадена във Фейсбук. „Едва ли това е най-честото ченге", подчерта той.

Относно кариерата на Константин Иванов Йорданов поясни, че полицаят е бил разжалван за полицейско насилие през 1995 година - нанесъл побой върху водач на мотоциклет, който нямал съответната категория.

Иванов имал и други наказания за извършени дисциплинарни нарушения, включително и тежки.

През 1997 година му е направена комплексна оценка за непригодност и му е издадена заповед за уволнение. Тази заповед била обжалвана и по процедурни пропуски - отменена. През последната година му били наложени две наказания.

Освен наказания, Иванов е бил награждаван три пъти.

Шефът на СДВР категорично отрече да има списък с колите на дарителите. По думите му самият списък не е намерен, а експертиза на копие не се прави. Той поясни, че проверката е извършена от външна комисия, а не от служители на СДВР и няма потвърждение на казаното от Иванов.

В автомобилите и КПП-тата няма такива списъци, подчерта Йорданов.

Според него не е възможно да се правят списъци за автомобилите на дарителите. Има фирми с поне 200-300 автомобила - няма как да стане, посочи Йорданов.

Той добави още, че наскоро фирма предложила да дари хартия на МВР, но й било отказано, тъй като се оказало, че срещу един от собствениците има образувано производство.

Шефът на СДВР допълни и че другият полицай, който заедно с Иванов е разказал детайли около сигнала, продължава да работи в системата на МВР.

Припомняме, че Константин Иванов разказа пред медиите за практиката автомобилите на фирми, които правят дарения на вътрешното ведомство, да не бъдат спирани. След което Иванов е бил принуден да напусне системата след оказан натиск.