Днес и утре в столицата се провежда традиционното изложение „Европейско образование 2013", на което представители на редица престижни европейски ВУЗ-а с примамливи оферти за кариерно развитие представят пълна информация за български студенти, които искат да продължат обучението си в Западна Европа или пък искат да усъвършенстват езиковите си умения.

На 1 октомври изложението ще е в Пловдив, а на 2 - в Бургас. Студентите могат да получат от първо лице информация за бакалавърските и магистърски специалности, които ги интересуват.

Университети от Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Австрия, Испания, Швейцария, дори САЩ и Канада се надпреварват за български студенти. На изложението освен информация, консултантите ще помогнат на ученика и родителите му да се ориентират в най-подходящата образователна програма, в подготовката на документите за кандидатстване, в кореспонденцията с избраната образователна институция, както и във входните тестове и дори организиране на пътуването. Освен това консултантите, които ще помагат на кандидат-студентите, ще редактират при нужда мотивационните им есета и препоръките. На изложението всички ще могат да получат и подробна информация за стипендиите и финансиране на образованието на Запад. Предлага се съдействие дори и в организирането на пътуването.

Мария Димитрова е студентка в 4 курс в СУ „Св. Климент Охридски" и изучава химия. Искам да продължа образованието си в чужбина, за да намеря допълнителна възможност за реализация и евентуално да намеря някакъв проект за проучване, каза тя. Научните разработки са това, с което искам да се занимавам, обясни Мария. Насочвам се към Скандинавия, защото там е малко по-екзотично, убедена е тя. Мисля, че магистратурите, които СУ предлага за моята специалност няма да са това, с което аз конкретно искам да се занимавам, подчерта Мария.

Защо българските студенти все повече се ориентират към професионално образование на Запад?

Западните университети предлагат широк спектър от академични програми. Страна като Великобритания например предлага огромно разнообразие от програми и възможности за комбиниране на специалности с различни профили. Интерактивното обучение не е новост за западните ВУЗ-ове. Процесът на обучение в чужбина залага на работа по проекти и в групи, а повечето учебни материали са достъпни онлайн. Не малка част от програмите съдържат и задължителен стаж след втората година, който е крачка напред по пътя към успешна кариерна реализация, като в много случаи този стаж е платен.

Годишните такси за обучение в бакалавърските програми в Англия варират от 7 500 лири до 9 000 лири в зависимост от университета и специалността. Кандидатите от ЕС и България включително могат да ползват студентски заем, който покрива таксата за обучение за целия период на следване.

Изплащането на заема започва, когато студентът завърши, започне работа и годишният му доход надвиши 21 000 лири. Срокът за изплащане на заема е 30 години. Магистратурите пък са на цена между 3 500 и 12 000 лири. Обучението в Шотландия пък в бакалавърските програми е субсидирано от държавата. За българските граждани таксата за обучение се опрощава след попълване на т.нар. SAAS формуляр.