Не са налице никакви неправомерно изразходвани средства от бюджета на Българския лекарски съюз (БЛС) от бившия председател д-р Андрей Кехайов. Това е заключението на съда на първа инстанция, съобщават от сдружение „Български лекар", на което в момента Кехайов е председател.

Съдът е отхвърлил всички искове на ръководството на БЛС срещу бившия председател на Управителния съвет на съсловната организация. От сдружението поясняват, че исковете са били заведени от настоящия шеф на БЛС д-р Цветан Райчинов, след отчетно-изборния Събор на организацията през 2012 година.

В предявените искове имало неточности, заради които решението на съда се проточило над две години.

От „Български лекар" припомнят, че претенциите, за които съдът е бил сезиран, се отнасят за няколко заплатени нощувки и други разходи, свързани пряко с организацията и провеждането на заседания на националния съвет и на събора на БЛС през 2008 г., както и за провеждането на Национален форум протест в НДК на 04.07.2008 година.

Изтъква се, че от предоставените по делото доказателства не е установено Кехайов да се е облагодетелствал от направените разходи. Съдът е отхвърлил всички обвинения за неправомерни действия от страна на БЛС. Това е направено, тъй като не са били доказани действия в нарушение на Устава на съсловната организация, които са предпоставка за евентуална отговорност. Освен това всички направени разходи са били в рамките на утвърдения за 2008 г. бюджет на БЛС.

От сдружението подчертават, че от приетите по делото доказателства, включително счетоводна експертиза, се е доказало, че всички средства са били изразходвани за дейността на БЛС, че д-р Кехайов не е получавал възнаграждение за управление на БЛС и че не е нарушил никакви Устава на БЛС.