На провежданото днес в курорта Паничище заседание на Консултативния съвет към Дирекцията на Национален парк Рила за изработване на новия план за управление на парка изборът на зам.председател на Консултативния съвет се е превърнал в пълен цирк. За това алармират от НГК „Природата за хората и регионите".

Уточнява се, че този съвет се избира по предложение на директора на парк Рила и задачата му е да приеме резултатите от изработването на новия план за управление на Национален парк Рила.

С подкрепата на директора Красимир Андонов Зелените се опитали да наложат свой кандидат, като след „комична поредица от прегласувания" предложеният кандидат от фондация „Биоразнообразие" бил отхвърлен от другите членове на консултативния съвет.

За председател по право е избран директорът на парка Красимир Андонов, а за зам. председател - кметът на община Самоков - Владимир Георгиев.

След като не успели да спечелят конкурсите за изработване на плановете за управление на Национален парк Пирин, на Природен парк Витоша и Национален парк Рила, Зелените от Коалиция „За да остане природа в България" наложили в Консултативния съвет членове от четири техни организации, съобщават от „Природата за хората и регионите".

Други неправителствени организации с екологична насоченост освен тези от Коалиция „За да остане природа в България" не били поканени.

От НГК „Природата за хората и регионите" предполагат, че силното участие на Зелените в Консултативния съвет на Национален парк Рила ще се отрази негативно, като е ясно, че до минимум ще бъдат сведени възможностите за развитие на туризма.

Припомня се, че преди години представители на тази коалиция са саботирали изграждането на лифта към 7-те рилски езера, като даже се стигнало и до рязане на въжето. Това се случило въпреки извършените десетки проверки, от които стана ясно, че не лифта, а безразборно използваните джипове и камиони, извозващи хора до 7-те рилски езера, са основните замърсители на природата.