Нарушен президентски комфорт стои зад фактическото уволнение на водещия на „В десетката" по БиТиВи Иво Инджев.

Това становище изразиха от Българската медийна коалиция (БМК) в декларация, подписана от Георги Лозанов, по повод вчерашното съобщение, че журналистът напуска частната телевизия.

От БМК определят случилото се с водещия като „опасен симптом за натиск от страна на Първанов в институционално качество и на щаба му върху една независима медиа".

Това превръща уволнението в политическо и заплашва честността на кампанията.
Най-малкото, което президентът може да направи, за да свали от себе си бремето на тази отговорност и за да не влезе в списъка на враговете на свободното слово, е да се застъпи пред обществото и пред bTV за връщането на Инджев на екран, смятат от медийната коалиция.

Според тях излизането на Иво Инджев в разгара на предизборната кампания от собственото му предаване "В десетката" по bTV е скандал, който „напомня уволнението на журналисти по времето на Жан Виденов".

Любезната формулировка "по взаимно съгласие" не казва много, тъй като самата медиа в изявлението си по случая посочва същинската причина:
в предаването си от 8 октомври тази година Инджев е споменал, че действащият президент и кандидатът за втори мандат Георги Първанов си е купил мезонет в София за 100 хиляди евро, допълват от медийната коалиция.

Според тях водещият на „В дестката" не е нарушил етичните стандарти в журналистиката, само защото се е позовал на информация, тиражирана в Интернет.
Инджев сам е обявил в ефир, че информацията е непроверена и от анонимен източник, с което е запазил коректността си към зрителите.

Освен това не я е поднесъл като твърдение, а като въпрос и не само събеседниците му, а и щабът на Първанов, по всички правила, е получил право на отговор.

Няма нарушение на професионалните стандарти в журналистиката, свидетели сме на обратното.
Тъкмо тези стандарти предполагат по време на предизборни кампании да се задават неудобни и провокативни въпроси, за да може според отговорите на кандидатите, включително и според толерантността им към медийния интерес, аудиторията да направи своя просветėн избор, заявяват от българската медийна коалиция.

Българската медийна коалиция смята още, че в случая с журналиста е налице превратно тълкуване на стандартите на етичната журналистика и на изискванията на Етичния кодекс на българските медии.

Ето защо те сезираха Комисията по етика в електронните медии.
Припомняме, че Иво Инджев е избран за член на същата комисия в квотата на журналистите от Общото събрание на представителите на медиите, подписали Етичния кодекс.