Няма поражения на стената на язовир Студена, увери инж. Искра Златанова, управител на ВиК - Перник след снощното земетресение.

Ситуацията е абсолютно спокойна. Стената е строена и проектирана при сеизмична издръжливост от 8 по скалата на Рихтер, допълни тя, цитирана от БНТ.

Златанова посети язовир „Студена", за да се увери на място, че няма опасност от наводнения и спукване на стената.

Тя допълни, че екипи на „Гражданска защита" поддържат непрекъсната връзка с нея и с „Язовири и каскади".

В момента нивото на язовир „Студена" е около 21 млн. кубика при завирен обем 25 млн. кубика. Така че всички граждани да бъдат абсолютно спокойни. Положението е абсолютно спокойно, увери инж. Искра Златанова.

„Няма опасност от преливане на язовир Пчелина край Перник", информира и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Язовирът е обследван от Напоителни системи и е под постоянно наблюдение.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков също потвърди, че няма пропукване на стената на язовир „Студена".

На язовир Кърджали силата на земетресението беше около 3,5 по Рихтер. Проверени са всички стени на язовирите в Ивайловград, Кърджали и Студена. Не са установен повреди по тях, така че към този момент нещата са спокойни, съобщи той.

По думите му всички оперативни щабове, особено в София, Перник и Кюстендил работят от 3.00 часа сред хората.

Всички пожарникари са там, така че организацията е създадена. Това е природно бедствие, което не може да се предвиди и все пак мисля, че с оглед на това, което беше представено като информация от колегите от Геофизичния институт към БАН дават основание да смятаме, че най-лошото е отминало. За всеки случай искам да апелирам към хората да запазят самообладание доколкото това е възможно", допълни той, цитиран от БНР.