Въпреки острите критики на опозицията в парламента, която днес обедини БСП, ДПС, сините и Атака - след 10-часово заседание парламентът прие на първо четене трите основни бюджетни закона - бюджет 2012, бюджета на НЗОИ и този на ДОО. Последен депутатите разгледаха и приеха бюджета на ДОО. От 162 гласували, „за" гласуваха 113, 49 бяха против.

Един от „сюрпризите", които поднесоха управляващите на НС бе решението пенсионната възраст да се увеличи с една година още от първи януари 2012 година.

ДПС няма да подкрепи бюджета на ДОО, заяви Хасан Адемов от ДПС по време на дебатите. Приходната част на този бюджет е страхлива, категоричен бе Адемов.

Намерението на управляващите между първо и второ четене да увеличат възрастта за пенсиониране с една година той определи като противоконституционно.

С промяна на възрастта не могат да се увеличат приходите, посочи Адемов. Финансовият министър според него иска да компенсира тази мярка пред хората, с "едно бонбонче", както той се изрази, а именно увеличаване на минималната пенсия.От ДПС имат разрешение на несъбираемостта на приходите - да се изсветли сивият сектор. Работодателите, вашите любимци, казаха, че сивият сектор е 40%, подчерта Хасан Адемов.

И социалистите заявиха категорична позиция да не подкрепят бюджета на ДОО. Рухна митът за така наречената най-успешна пенсионна реформа, изтъкна Драгомир Стойнев от БСП.

Червеният депутат пак настоя да се увеличи максималният осигурителен доход, който ще донесе 100 милиона лева приходи в бюджета на ДОО. Всички народни представители получаваме над 2000 лева, защо да не се осигуряваме на по-висока сума, попита Стойнев.

Той призова работодателите да поемат отговорност за кризата и за изсветляване на сивия сектор. Ако толкова ви пречат пенсионерите, вдигнете възрастта за пенсиониране на 90 години и така никой няма да се пенсионира, предложи Драгомир Стойнев.

Недоумявам как точно вие, който толкова уважавам, поставяте такива въпроси, с тези думи социалният министър Тотю Младенов се обърна към двамата опозиционни депутати.

Нима вие не задълбочихте проблемите в пенсионната система, подчерта той, обвинявайки бившите управляващи, че не са извършили пенсионна реформа. Постоянно се мъчим да стопяваме дефицитите, каза Младенов. Ние сме отговорни както за сегашните пенсионери, така и за бъдещите, категоричен бе социалният министър.

Още от първия ден на правителството на ГЕРБ управляващите се опитвали да намерят начини за стабилизиране на социално-осигурителната система. В проекта на консолидирания бюджет на ДОО по приходите и разходите за 2012 г. са заложени следните макроикономически и социално-осигурителни параметри:

  • брутен вътрешен продукт - 81 629 млн. лв. (2,9% - реален растеж);
  • средногодишна хармонизирана инфлация - 3,2%;
  • брой осигурени лица - 2 765 158;
  • среден осигурителен доход, обявяван от НОИ - 622,30 лв.;
  • брой на безработните лица с право на обезщетения при безработица - 116 314;
  • средногодишен брой пенсионери - 2 195 220.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на ДОО, Учителския пенсионен фонд (УПФ) и участието на държавата в осигуряването за фонд "Пенсии" (ФП) чрез трансфер в размер на нивата от 2011 г.За 2012 г. се договарят осигурителни прагове по 85 икономически дейности и основни квалификационни групи професии.

По-високите осигурителни прагове оказват положително влияние върху нарастването на средния осигурителен доход. В проектобюджета на ДОО за 2012 г. средният осигурителен доход, обявяван от НОИ, е 622,30 лв., т. е. заложено е увеличение с 4,5 на сто спрямо очакваното му равнище за 2011 г. (595,47 лв.).

Запазва се диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2010 г., съответно в размер на 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв.

Запазва се минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители - 240 лв.

Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - 2000 лв.

Участието на държавата с трансфер във фонд "Пенсии" на ДОО възлиза на 2369,1 млн. лв. за 2012 г. В тези средства са включени трансфери за всички осигурени и самоосигуряващи се лица.

Запазва се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - 136,08 лв. За 2012 г. пенсиите не се осъвременяват по реда на чл. 100 от КСО.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 7,20 лв., и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст - 240 лв.

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2012 г. се определя в размер 540 лв.