Шок няма. Трябва да се продължи с процедурата и цените на тока да влязат в сила от 1 юли.

Това каза в интервю за Нова телевизия бившият енергиен министър в кабинета „Борисов 1" и настоящ председател на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

Няма да се огънем пред натиска, отсече шефът на КЕВР
Още...

Ексминистърът не се съгласи с премиера Бойко Борисов, че трябва да бъде отложено влизането в сила на новите цени, а напротив - от 1 юли те трябва да са факт. Според него регулаторът е взел едно изключително балансирано решение.

Цифрите, с които се спекулира, до известна степен не са коректни, защото не е 20 % увеличението за бизнеса, категоричен е той. В действителност то ще е по-малко от 10 %, може би 8-9 %, изчисли герберът. Добрев разясни, че се говори за 20 %, защото се взима това, което плащат големите индустриални консуматори, включени към мрежа високо напрежение. Това са тези, които не плащат половината от компонентите.

Още февруари е направена промяна в закона, която гласи, че индустрията е освободена от тази тежест. Така че всяка индустрия и средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговори на критериите за държавната помощ по насоките ще получи 85 % отстъпка от зелената компонента, обясни Делян Добрев.

Той не е съгласен също и с твърдението, че малкият и среден бизнес, който ползва по-малко енергия, ще загине.

Наредбата, която ще намали тежестта с 85 %, все още не е факт и затова се създава напрежение. Добрев увери, че тази наредба ще бъде готова в понеделник. Тези, които няма да се повлияят от наредбата, ще плащат по 8-9 % по-скъп ток. Тези обаче, за които тя ще е от значение, ще плащат само с 1-2 % повече от сега.

Според Добрев с увеличението на цената на електроенергията дори потребителите ще плащат по-малко, благодарение именно на тази наредба. Това важи включително и за една малка фурна, която ползва над 10 гигаватчаса. Моловете и търговските вериги обаче няма да бъдат засегнати от новата наредба, защото не са индустрия. Мините ще бъдат засегнати от наредбата и ще получат отстъпката.

Хората са недоволни, защото не виждат отстъпката от 85 %, която ще бъде факт с новата наредба.

Делян Добрев е категоричен, че цената на тока не се задържа изкуствено. Той не вижда причини за ново увеличение на цената на тока в следващите няколко години.

Добрев смята, че в следващата година НЕК няма да има дефицит, а напротив резерв от 100-150 млн. лева. Това означава, че спираме да потъваме, заключи той.

Управляващата партия защити по-късно в НС поскъпването на електроенергията. Спекулациите с цената на тока предизвикаха Делян Добрев от ГЕРБ да даде брифинг в законодателния орган. Между 1 и 2% ще поскъпне тока за индустрията. Тези 1-2% за индустрията не би трябвало да са проблем, според ексенергийния министър в кабинета „Борисов 1".

Имало пазарни механизми, които да коригират тази несправедливост, по думите му, ако тези 1-2% са чак такъв проблем за индустрията. С това решение на регулатора ще се балансира системата, смята Делян Добрев. Няма да поскъпнат стоките, според мнението на депутата. Не трябва да се отлага решението на КЕВР за поскъпването на тока, по думите на Делян Добрев.

Депутатът е категоричен, че не би трябвало поскъпването на тока да е проблем и за синдикатите. Системата в средносрочен план, по негова прогноза, щяла да се балансира дотолкова, че да се издаде държавната гаранция, за да се разплати НЕК с американските централи и да се пристъпи към намаляване на цената на тока от американските централи.