Десетки активисти посрещнаха с протест президента на Китай Ху Дзинтао, който вчера пристигна на официална тридневна визита във Франция.

Представители на организацията „Репортери без граници" се събраха в центъра на Париж. Те настояваха от Китай да освободи дисидента и Нобелов лауреат за мир Лиу Сяобо.

Припомняме, пред декември 2009 година китайски съд произнесе присъда от 11 години лишаване от свобода за Сяобо по обвинение за опит за сваляне на държавния строй. Той продължава да се намира в затвора.

„Le monde" съобщава, че в момента, в който кортежът на китайския президент е приближил Триумфалната арка, десетки активисти на „Репортери без граници" са разпънали бели плакати с надпис „Освободете Сяобо", като същевременно са скандирали същия призив. Акцията им обаче продължила изключително кратко, защото полицията е успяла бързо да освободи пътя за президентския автомобил и придружаващите го коли.

Надяваме се китайският президент да се вслушав нашия глас, да чуе името Сяобо и да разбере посланието ни, коментира един от протестиращите.

Още преди Дзинтао да пристигне на официалното си посещение във френската столица, редица правозащитни организации изказаха силното си недоволство от факта, че темата за съдбата на китайския дисидент няма да бъде засегната по време на посещението.

Основната цел на срещата между президентите на Китай и Франция  е сключването на редица търговски споразумения. Вчера стана ясно, че са сключени договори между държавната китайска компания Чайна Авиейшън Съплайс Холдинг и консорциума Airbus за доставка на 102 самолета.

Пред Париж Пекин обеща и да удвои годишния внос от Франция, за да достигне до размер 56 милиарда евро през следващите пет години. Двете страни ще сключат и стратегическо партньорство в сферата на ядрената енергетиката.