МВР започна операция с кодовото название „Терористи" на територията на Казанлък.

Цел на операцията е залавяне на група, която се занимава с незаконно производство и продажба на оръжия, заяви пред БНТ вътрешният министър Цветанов.

Повече от 15 души са задържани в различни части на страната.

В момент на сделка са задържани седем души, част от които са познати отпреди на полицията.

Снощи към 21 часа са задържани Н.И. на 56 г. и Д.А. на 31 г. от Казанлък.

В хода на акцията са задържани още петима мъже, съпричастни към престъпната дейност на групата - Г.К. на 45 г., Р.К. на 50 г., Т.Х. на 43 г., които са задържани многократно за дейности с взривни вещества и боеприпаси без разрешение. Арестувани са и К.Б. на 46 г., който е задържан за незаконно оръжие и 42-годишният ирански гражданин Л.С., постоянно пребиваващ у нас. От него са иззети 7 500 лв., с които е трябвало да бъдат заплатени иззетите при акцията оръжия.

Арестът е станал в момент на сделка за продажбата на пет автомата "Калашников" в гориста местност, западно от Казанлък, в района на язовир "Копринка".

Операцията е проведена и от МВР, ДАНС, Областната дирекция на полицията в Стара Загора, НСлС.

Тя се ръководи от заместник-градският прокурор на София Роман Василев, тъй като разследването на групата започва от София, заяви в ефира на БНТ вътрешният министър Цветанов.

Той допълни, че в една от частните работилници, която е на един от задържаните, са намерени и 6 заглушителя за автомат „Калашников" и „Макаров" и заготовка за заглушители. Установено е, че заглушителите са произведени в металообработваща работилница в село Енина, а следите водят към "Арсенал".

50-годишният тартор на групата К.Б. е с условна присъда за същата дейност от 2005 година и с неизтекъл изпитателен срок. Всички от групата се водят безработни и ще бъдат преведени в НСлС в столицата.

В града има масирано полицейско присъствие по възловите кръстовища.

Паралелно с тази операция, на територията на София стартира и друга акция под кодовото наименование „Регистраторите". Тя е насочена срещу фалшивите регистрациите в КАТ и ощетяване на бюджета на държавата с екотакси, които не се плащат.

Задържани са А.Т. на 32 г., А.И. на 30 г., Р.Г. на 34 г., Д.Й. на 38 г. и съучастничката им - М.М. на 37 г. А.Т. е задържан и преди 3 години за подобно престъпление.

В момента се проверяват три офиса, занимаващи се с оформяне и попълване на документи за регистрация на автомобили в КАТ. Извършени са обиски и претърсвания на домашните адреси. Открити са печати, фалшиви нотариални бланки с печати, печати на нотариуси, винетни стикери, контролни талони, касови апарати, компютърни конфигурации, мобилни телефони, банкови документи.

В хода на разследването е установено, че престъпната дейност на групата е осъществявана близо година на територията на столицата, а нанесените щети са за над 100 000 лева.

Друга полицейска операция стартира на територията на Стара Загора и Раднево - „Сладурите".

Тя е насочена срещу хора, които търгуват резервни части на специализираните трактори, с които се работи в района на мините „Марица изток", „Раднево" и „Гълъбово". До този момент са задържани петима души, като двама от тях са експерти в отдел "Търговия и доставки" в Мини Марица Изток.

Освен, че са извършвани доставки на завишени цени и ремонти на завишени цени, участниците в „Сладурите" са имали със свои партньори във Варна, които на основата на завишените цени са източвали ДДС от държавата.

Схемата е осъществявана чрез 11 фирми, на които задържаните днес лица били пълномощници. Извършителите са сключвали сделките и са подписвали фактури, като са използвали дерегистрирани по ЗДДС фирми и по този начин са укривали ДДС.

Проверява се съпричастността на длъжностни лица от въгледобивното дружество към престъпната схема, в която процедурите по Закона за обществените поръчки са заобикаляни, чрез сключване на множество договори в рамките на 49 хил. лв. и прилагането на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Към момента са установени 20 договора на стойност 1 млн. лв. без ДДС, сключени от лицата с "Мини Марица Изток" ЕАД и които ощетяват държавата.

От домовете и складовите бази, ползвани от лицата са иззети документи, които доказват, че в периода 2007 - 2009 г. задържаните са осъществили схема за доставка на резервни части за поддръжка на машини и съоръжения на "Мини Марица Изток" ЕАД на завишени цени

Министър Цветанов заяви, че тези хора са развивали безпрепятствено нерегламентиран бизнес на територията на областна дирекция на полицията в Стара Загора под ръководството на бившия й шеф ген. Тончо Михайлов.

"Ген. Тончо Михайлов не позволяваше там да се работи оперативно. Имало е чадър от най-високо ниво в областната дирекция на полицията. Там просто цареше абсолютен хаос и абсолютно ощетяване на държавата в продължение на години. Това е хранило определени хора, които само и единствено са мислили как да направят схеми и как да откраднат пари", заяви Цветанов.

Помолен да обясни наименованието на операция „Сладурите", Цветанов каза, че то е защото необезпокоявано са си правили злоупотреби, далавери, ощетявали са държавата. Държавата е нехаела и не е осъществявала съответен контрол, добави Цветанов.

Той каза още, че Мини „Марица Изток" са взети под оперативен контрол и че тепърва започват операции за злоупотреби, които са правени там.

На влизане в МС вътрешният министър съобщи, че е приключила стартиралата вчера операция в Пловдив за нелегално разпространение на цигари без бандерол.

Около 33 мастербокса и 1,5 т. наливен алкохол са установени при акцията, съобщи Цветанов и добави, че са задържани 8 лица. Предстои да се прецени кои ще останат задържани за 72 часа, кои ще бъдат освободени.

Цветанов съобщи още, че за 24 часа е задържан служител на КАТ, заловен снощи в района на село Ружинци при операция на служители от дирекция „Вътрешна сигурност" и областната дирекция  във Видин.

40-годишният А.Д. катастрофирал с друг автомобил, който му отнел предимството. В управлявания от него автомобил са намерени 60 мастербокса цигари, внесени контрабандно в страната.