Германски прокурори обявиха, че са открили доказателство, че Андреас Любиц, вторият пилот в самолета на Germanwings, заподозрян, че нарочно е катастрофирал машината във френските Алпи, изпълнявала полет от Барселона за Дюселдорф, е укрил неустановено заболяване от своите работодатели, съобщава "Ройтерс".

„Документи с медицинско съдържание бяха конфискувани, които сочат за съществуващо заболяване и съответното лечение от лекари", подчертават от прокуратурата в Дюселдорф, където пилотът е живял.

Фактът, че има лекарско предписание, подчертаващо, че той не е бил в състояние да работи, наред с други неща, които бяха намерени, които са съвсем актуални и дори от деня на престъплението, подкрепят предположението, основано на предварителната проверка, че Любиц е укрил своето заболяване от своя работодател и колегите си", заявяват от прокуратурата.

Любиц е имал болничен лист с дата 24 март, т. е. в деня на катастрофата, когато не е трябвало да бъде на работа.

Германската прокуратура съобщи още, че не е намерено предсмъртно писмо от Любиц.

Не били открити и признаци за политически или религиозни мотиви за постъпката му.

Припомняме, вчера Карстен Шпор, изпълнителният директор на "Луфтханза", заяви, че в обучението на Любиц е имало шестмесечно прекъсване през 2009 г., но не разкри конкретни подробности.

Любиц е страдал от депресия. Германски медии цитират съученици на 28-годишния мъж, които споделили, че той временно е прекъснал обучението си поради психическо изтощение и преумора. По думите на Шпор, прекъсването при обучаващите се е често срещано и от тях се изисква да дадат задоволително обяснение. Германското законодателство обаче не позволява на компанията да получава информация за медицинското досие на пилота. Според Шпор, Любиц е прекъснал за няколко месеца, но после е бил оценен като годен за обучение и е издържал всички последвали физически и психологически тестове.

По-късно стана ясно, че Андреас Любиц е бил под наблюдение в университетската клиника в Дюселдорф, но не във връзка с депресия, заявил за РИА "Новости" говорителят на клиниката Сюзан Докхайт.

Тя заявява още, че в близките дни клиниката ще направи специално изявление за пресата.