Подготовката на срещата на върха на НАТО през 2014 г. във Великобритания, засилване на партньорските отношения и политиката на „отворени врати“ обсъдиха министрите на външните работи на Алианса през първия ден от срещата си в Брюксел.

Дискутирано е било бъдещето на НАТО след приключване на най-мащабната операция ISAF (международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан) и преминаването от фаза на водене на операции към фаза за поддържане на готовност.

„Трябва да покажем, че НАТО остава най-ефективният алианс, готов да посрещне предизвикателствата на 21 век, като подобрява военните си способности, продължи реформите и развива връзките си с партньорите“, заяви в изказването си външният министър Кристиан Вигенин.

Той подчерта необходимостта от балансиран дневен ред на срещата на върха, в който да намери място и политиката на „отворени врати“.

Вигенин е подкрепил идеята за засилване на взаимодействието с партньорите, проявяващи най-голям интерес за задълбочаване на сътрудничеството и способни да допринесат най-много, както в политически, така и в оперативен план.

По повод на съветническата мисия на НАТО в Либия министър Вигенин защити виждането, че подкрепата на Алианса за Либия в областта на отбраната и двустранните усилия на съюзниците за подготовка на либийски военнослужещи са взаимно допълващи се и допринасят за постигане на по-добри резултати.

Министрите приеха изявление за събитията в Украйна, в което осъдиха прекалената употреба на сила срещу мирни демонстранти и призоваха правителството и опозицията към диалог и за започване на процес на реформи.

По време на вечерната дискусия по политиката на „отворени врати“ министър Вигенин потвърди подкрепата на България за евро-атлантическата интеграция на страните кандидатки и поиска всяка от тях да получи обективна оценка на напредъка си и подкрепа за продължаване на реформите. „За нас е важно тази тема да е сред водещите при подготовката на срещата на върха през 2014 г., без да предпоставяме решенията, които ще бъдат взети на нея за страните кандидатки“, посочи той.