България да стартира процедура за промяна на договорените с ЕС акцизни ставки върху дизела.

За това се разбраха представителите на държавата, производители и доставчици на горива и представители от браншовите организации на превозвачите.

Освен това държавата се ангажира следващите две години да не бъда вдигани акцизите за дизеловите горива и безоловния бензин.

Ще бъде създадена работна група, която да се занимае с финализирането на договореностите от продължилата близо три часа среща в транспортното министерство по проблемите с горивата.

В срещата взеха участие министрите на транспорта и на икономиката Петър Мутафчиев и Петър Димитров, зам.-министърът на финансите Кирил Желев, ръководителите на Българската асоциация на съюзите в автомобилния транспорт, Асоциацията „Нефт и газ", Българска петролна и газова асоциация с представител Андрей Делчев, шефът на „Лукойл" Валентин Златев, представители на превозвачите и дистибуторите на горива.

Те се договориха и за осигуряване на публичност на цените на горивата с и без акциз.

Производителите са категорични, че цените у нас са най-ниски и затова ще се даде публичност, поясни Петър Димитров по повод на недоволството на превозвачи и представители на автомобилния бранш.

Представителите на превозвачите, които вчера проведоха първите си протести, съобщиха, че са удовлетворени от постигнатите договореност, макар и да не са изпълнени на 100% исканията им.

Резултатът от срещата според тях е успешна първа крачка по отношение на подобряване ценовата политика и защитата на българските превозвачи от нелоялната конкуренция.

Обещанието, че две години няма да се увеличава акцизът според тях е добър резултат.

Съпредседателят на конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски каза, че постигнатите договорености удовлетворяват 60% от исканията на превозвачите и че очакват реализация до края на седмицата на обещанията от страна на държавата за действия по защитата на конкуренцията на българския пазар.

Очакванията на малките превозвачи бяха обаче по-високи и договореното едва ли би ги удовлетворило.

Това заяви Антон Костадинов, координатор на протеста за София.
Кризата на пазара, макар и необявена, съществува. Камионите са много повече, отколкото има нужда икономиката", каза Костадинов.

Той подчерта, че организаторите на протестите не са искали да блокират пътищата, а да покажат, че имат големи проблеми и ако не настъпят промени, много фирми ще фалират.

Транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че още днес ще разпореди, да бъде извършен анализ дали е уместно да се обяви криза на пазара, каквато възможност предвижда законът за автомобилните превози.

Анализът ще бъде съгласуван с ЕК и ако се обяви криза, това ще означава в рамките на 6 месеца да не се допуска регистрация на нови превозвачи.