Във втория ден от процеса в Осло, обвиненият в терористични действия Андерш Брайвик ще бъде разпитан от съда.

Вчера той пледира невинен и заяви, че е отнел живота на 77 души при две нападения на 22 юли миналата година, защото е действал при законна самозащита и също така да защити Норвегия от мултикултурализма.

Брайвик ще изчете изявлението си пред съда, което ще трае 30 минути, обяви неговият адвокат. В периода от пет дни той ще трябва да обясни пред съда какво го е подтикнало да извърши тези престъпления.

Заседанието обаче бе прекратено, след като съда реши да бъде отстранен един от съдебните заседатели, тъй като e пуснал съобщение във "Фейсбук", че Брайвик трябва да бъде екзекутиран.

По време на съдебното заседание вчера прокурорите показаха видеозаписи от самите терористични актове, както и от остров Утьоя - след трагедията.

Тези кадри не се излъчиха по телевизиите, поради изключителната си жестокост. Близките на жертвите пък бяха изкарана извън залата по време на излъчването.

Безизразното отношение на обвиняемия се промени единствено, когато непосредствено преди заседателите да излязат в обедна почивка, бе пуснат неговият 12-минутен пропаганден филм.

По-късно неговият адвокат заяви, че клиентът му се е разплакал заради чувствата, че неговите атаки са били „жестоки, но необходими...за да спасят Европа."

Ако Брайвик бъде признат за вменяем, ще получи максималната присъда от 21 години затвор. Ако обаче съдът счете, че норвежецът е психически болен, той ще бъде изпратен на лечение в специализирано заведение.