Без споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР.

По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка. Според него, проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено.

"Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания", каза Калфин.

Той припомни, че при приемането на бюджета за 2015 година през декември, е било записано: "издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?", попита социалният министър.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

"Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията", каза Калфин.