Разработчик на приложения с псевдонима Zhovner наскоро привлече вниманието на специалистите по сигурността и потребителите на популярната програма за интернет телефония Skype, като описа начин за откриване на IP адресите на използващите приложението чрез просто въвеждане на тяхното потребителско име в специално създадена за целта интернет страница. Както се оказва, разработчиците на Skype са били информирани за проблема още през 2010 година, пише технологичният портал kaldata.com.

Изследователи и учени от Политехническия институт към Университета в Ню Йорк и служители на базираната във Франция компания на Inria са уведомили по телефона администрацията на Skype за гореописания проблем още през месец ноември 2010 година. През октомври миналата година са били публикувани части от проведеното от тях изследване. Според тях, в продължение на месеци по този начин е можело да бъде открито актуалното местоположение на хиляди потребители на Skype.

Един от специалистите по сигурността на Института неотдавна подновил работата по темата и установил, че уязвимостта все още съществува. Установявайки публичния IP адрес на потребителя, злоумишленикът може например да открие нов обект за своите атаки или информация за физическото местоположение на лицето, което използва програмата.

Междувременно разработчиците на Skype излязоха с кратко становище по проблема. В него се казва, че те са загрижени за безопасността на потребителите, поради което ще направят всичко възможно за отстраняването на проблема. Те обаче отказаха коментар за причината, поради която не са били взети под внимание сигналите, подадени още през 2010 година.

Към момента на написването на новината сайтът skype-ip-finder.tk не работеше.