Въпреки постоянните оправдания на кабинета и финансовия министър Симеон Дянков с финансовата и икономическа криза и аргументите, че е необходимо продължаването на политиката на затягане на коланите, в правосъдното министерство и в агенции и дирекции към Министерския съвет са си раздали големи финансови бонуси, пише вестник „Сега".

Според изданието най-много бонуси е получил политическият кабинет на правосъдния министър Маргарита Попова. Допълнително през март всеки член на кабинета е получил бонус в размер на 140 % от средната брутна заплата в политическия кабинет, което е по около 2000 лева допълнително.

През януари бонусите са били 81%, а през февруари - 98%.

Бонуси са давани и на служители, ангажирани с Търговския регистър. От останалите служители тези на ръководна длъжност са получили допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

През януари бонусите са били 81%, а през февруари - 98%.

Раздадените премии на 47-те души в министерството са по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на МП, пряко ангажирани в подпомагане дейността на търговския регистър. Бонусите в правосъдното министерство са дадени заради "добрата работа на Търговския регистър".

По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство".

Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - за кадровото осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Допълнителни възнаграждения от същия порядък са раздадени и в дирекцията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Министерския съвет.

В други дирекции към МС пък средната заплата е 1500 лева.