Бившият премиер на България Пламен Орешарски призна, че по време на краткото си управление е бил подложен на натиск, но уточни, че всички премиери, включително настоящият премиер и европейски лидери са подложени на натиск.

Всеки е подложен на натиск, включително и премиерът сега.  В момента председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е подложен на натиск от Гърция, заяви той пред bTV почти година след подадената от него оставка.

Според него въпросът „Кой?" никога не е бил актуален, той е имагинерен. „Наскоро чух анекдот, че прословутият модел „Кой" е бил сменен с модела „Свой", подчерта той.

Орешарски е убеден, че кризата с КТБ възникна по време на първия мандат на Бойко Борисов.

Говореше се за някакви четири години, бих припомнил, че КТБ се разрасна през тези четири години. До преди тях тя беше малка и не много важна за банковата ни система, но вече след първия мандат тя стана четвърта по-големина, каза той.

Допускам, че и БНБ е била изненадана в някаква степен от ситуацията с КТБ в началото, добави той. Банката е имала доста влошен кредитен портфейл и това не е станало в последната година. Банката съмнително се разрасна в периода след 2009 г. с темпове, с които нито една друга банка не се разрастваше, изтъкна той.

На въпрос защо КТБ не е спасена, бившият премиер отговори: „За да спасите някой, той трябва да иска тази помощ".

Орешарски коментира, че е скептичен по отношение на качеството на предстоящия доклад за КТБ.

От многото бегла публична информация, той все още не е публичен, оставам скептичен от някои експерти, които са работили, скептичен, че този доклад ще бъде достатъчно квалитетен. Въпрос на капацитет, заяви той.

Той за пореден път повтори, че лидерите на ДПС и БСП предложиха Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Попитан дали ще оцелее кабинетът „Борисов 2", Орешарски отговори, че не вижда агресивна позиция както при първия мандат, което е предпоставка за един по-спокоен мандат, но е важно да се изчака, за може политиките и реформите да се реализират.

Запитан дали сме финансово стабилни на фона на Гърция, той обяви, че не може да става въпрос за сравнение, тъй като края на миналия век и в началото на този българските правителства намаляваха дългове и трупаха резерви за разлика от доста други европейски страни.

Гърция един типичен случай на една неблагоразумна фискална политика, смята Орешарски, допълвайки, че сме стабилни и че нашето дългово бреме е между най-ниските в ЕС.

За икономиката ни той каза, че има плах икономически растеж и че експортът върви добре. Доста мерки, които приехме в областта на приходната част, дават резултат, дават ефект, добави той.

Попитан да коментира "нощта на белия автобус", бившият премиер обясни: Конкретният повод беше обявеното от мое кабинет намерение да се вземе 1 милиард заем. Интересна ми е реакцията на тези хора и техните говорители, защо нямаше никаква реакция, когато беше обявено намерението да се вземат 16 милиарда от сегашното правителство. Излиза, че числото 1 милиард, за което казваха, е апокалипсис, влизане в гръцки сценарий, излиза че, това число е доста по-голямо от 16 милиарда, които се вземат от „нашите" хора, значи не са опасни.

Финансови тези на премиера Борисов избягвам да коментирам, доста често не ги разбирам, отговори Орешарски на въпрос, че заемът от 16 милиарда е взет заради правителството „Орешарски".

2009 година нашият дълг беше 12% от БВП, днес е 28%, това не е функция на едногодишното управление, а на шестгодишно, от които 5 на сегашния премиер, а миналата година оставихме 9 млрд. фискални резерви, подчерта той.

Откривам една теза, че премиерът и финансовият министър отговорят за финансовата система, което меко казано издава неграмотност, отговори отново Орешарски на изказване на Борисов, че експериментът „Орешарски" струва 8 милиарда лева на страната.