Информация за земетресения в Непал датира най-малко от 13 век, като най-силните обикновено са през период от около 75 години. Въпреки че страната се намира в един от най-земетръсните райони в света, хората все още нямат представа кога може да се случи такова бедствие, отбелязва Ройтерс.

Дори след години на изследвания „все още нямаме способности за предвиждане на земетресения", каза сеизмологът Пеги Хелуег от Сеизмологичната лаборатория Бъркли към Калифорнийския университет в Бъркли.

Районът около непалската столица Катманду беше силно разтърсен от опустошителни земетресения през 1934 и 1988 година, но когато експерти по бедствия се срещнаха в столицата на държавата по-рано този месец, всички те прогнозираха, че следващото голямо земетресение ще бъде през следващите няколко десетилетия.

Най-малко при един случай политиците по света реагираха остро срещу ограничените възможности на сеизмолозите. През 2012 година италиански съд призна за виновни в непредумишлено убийство шестима учени, защото не са успели да предвидят и предупредят жителите за земетресението през 2009 година в град Акуила. Тогава загинаха 300 души. Присъдата през 2014 година беше отменена.

Но ако предвиждането, което означава предупреждение дни или седмици преди бедствието, все още е далечна цел, то е постигнат прогрес по отношение на системи за ранно предупреждение за земетресение. Тези системи могат да спасят човешки живот, предупреждавайки секунди преди бедствието.

Пеги Хелуег поясни, че такива системи за ранно предупреждение са разположени само в няколко сеизмични зони по света. Те могат да предупредят за земетресение само няколко минути преди бедствието. Такива системи имат Мексико, Япония и САЩ. В Калифорния се намира една от най-модерните системи ShakeAlert.

Тези системи се състоят от станции със сеизмографи, които могат да засичат сеизмични вълни от вида P. Това са предизвикани от земетресението неразрушителни вълни, които преминават през земната кора по-бързо от S-вълните, които фактически са причината да се люлee земята при сеизмичен трус.

Щом P-вълните стигнат до станцията за сеизмично наблюдение, информацията се предава на лаборатории по телефонни линии, модеми или спътници. Там с помощта на математически алгоритми компютри изчисляват къде ще е епицентърът и какъв ще е магнитудът на труса, предизвикан от вълните.

При земетресението в Напа през 2014 година ShakeAlert е предупредил района на Сан Франциско 5 до 10 секунди преди бедствието.

Според Хелуег, ако има такива системи в Непал, „хората в Катманду ще имат 15 до 20 секунди". Това може да бъде достатъчно човек да напусне сграда или да се скрие.

Обаче системата не е евтина. Инвестициите в такава система за цялото западно крайбрежие на САЩ ще струват 38,3 милиона долара, според данни на американския Геоложки институт. Всяка година за поддръжка ще бъдат необходими 16,1 милиона долара.

Системата в Япония е по-мащабна. При трус влаковете, ядрените реактори и заводите спират автоматично.