Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на американския държавен секретар Джон Кери за подкрепата на САЩ в ООН срещу разпространението на ядрените оръжия в Близкия Изток. Това е съобщил израелски представител.

Припомняме, че преговорите в петък завършиха без споразумение, след като САЩ, Великобритания и Канада блокираха в петък египетското искане. Ако бе приета, мярката предполагаше Тел Авив да разкрие пълната си ядрена мощ.
Публична тайна е, че еврейската държава има ядрени оръжия. Предполага се, че тя разполага с между 75 и 400 ядрени бойни глави. Първите бомби са били готови още през 1967 година.

Припомня се, че напоследък отношенията между Израел и САЩ се обтегнаха заради иранската ядрена програма. Въпреки че неведнъж американските власти изразиха подкрепа за съюзниците си, то израелските смятат, че опитите за постигане на сделка чрез дипломация няма да спре Техеран да произведе ядрено оръжие, а това е заплаха за Израел и региона.

Иран обвини Израел, че заплашва Ислямската република с ядрен удар. Техеран се обърна към Съвета за сигурност на ООН във връзка с коментари на военния министър на Израел Моше Яялон, които доказват „агресивния характер на режима".